Український бронеавтомобіль «Варта» оснастили мінометом (Фото)

Приватна компанія «Українська бронетехніка» показала свій мобільний 120-мм міномет «Смерека», що базується на бронеавтомобілі «Варта» побудованому на шасі МАЗ-5434.

Демонстрація відбувалась 4 грудня на військовому полігоні під час презентації українського озброєння делегації Федеративної Республіки Бразилія, очолюваній заступником міністра оборони Маркусом Дего Росас Понтіс. Про що повідомляє Defense Express.

Нагадаємо, що раніше виробництво мобільних 120-мм мінометних систем було налагоджено ДП «Укроборонсервіс» спільно з іспанською компанією Everis Aeroespacial у Defensa S.L.U. Першу батарею з шести мінометів БАРС-8ММК 4909 120 А Збройні Сили України отримали восени 2019 року. В якості базового шасі для вогневих машин мобільного мінометного комплексу та машин артилерійської розвідки використовується бронеавтомобіль Барс-8 виробництва АК «Богдан Моторс». 10-тонний бронеавтомобіль побудований на шасі Dodge Ram, прийнятий на озброєння ЗСУ в 2019 році, після дворічних державних випробувань.

Очікується, що невдовзі армія отримає другу батарею. 30 вересня 2020 року, Черкаський автоскладальний завод №2 ПАТ «АК «Богдан Моторс» отримав контракт на поставку ДП «Укроборонсервіс» до 20 листопада 2020 року шести базових бронеавтомобілів.