Назвали АЗС із найкращою якістю пального: оприлюднено результати моніторингу

Фахівці провели експертизу нафтопродуктів на мережевих АЗС Києва та області. Подробиці повідомив виконавчий директор Міжнародної академії стандартизації (МАС) Олег Цільвік, пише aspi.com.ua.

Експерт розповів, що під моніторинг якості пального (бензин марки А-95 та дизель) потрапили сім мережевих АЗС: ОККО, БРСМ, SOCAR, MOTTO, Авантаж 7, WOG, SUNOIL.

“Ефективним збоку держави за операторами нафтопродуктів може бути лише ринковий нагляд, без тиску на бізнес. Потрібно у вільний спосіб відбирати зразки нафтопродуктів для випробувань в лабораторіях. Це європейський шлях наведення ладу щодо якості та безпеки пального. На жаль, сьогодні Держекоінспекція або не фінансується, або неефективно використовує кошти”, – зазначив Цільвік.

Безпосередньо відбір проб робили фахівці відомої міжнародної інспекційної компанії SGS. А експертизу проб проводила незалежна міжнародна лабораторія “Інспекторат Україна”.

За результатами дослідження, в мережах ОККО, SOCAR, WOG, БРСМ і Авантаж 7 якість пального відповідає вимогам техрегламенту. Втім, Цільвік констатував, що пальне в мережах SUNOIL і MOTTO за певними показниками відхиляється від норми в рази. Так, вміст сірки в дизельному пальному SUNOIL перевищено в 15 разів, а у MOTTO – в 30 разів.

“За ціною визначити якість нафтопродуктів неможливо. Нафтопродукти від одного виробника можуть продаватися у двох різних мережах за сильно відмінною вартістю – від найдорожчої до найнижчої. Ціна, переважно, не показник”, – зауважив Цільвік.

Також начальник Головного управління Держспоживслужби в Києві Олег Рубан повідомив, що з 24 травня запрацював онлайн-додаток для смартфона. За допомогою застосунку можна скласти скаргу та направити до служби.


Не пропустіть