Ціни на страховку авто можуть змінити: наскільки подорожчає автоцивілка для українських водіїв

Транспортне страхове бюро звернулося до НБУ з пропозицією підвищити суми страхових виплат за автоцивілкою, а також збільшити ліміт виплат за європротоколом. Журналіст ASPI news дізнався, навіщо переглядати виплати і наскільки подорожчає автоцивілка.

Останній раз страхові суми за автоцивілкою змінювалися не так давно – в 2019-му. Тоді максимальний розмір виплат за шкоду майну потерпілого було встановлено на рівні 130 тисяч грн, а за шкоду здоров’ю та життю – 260 тисяч грн.

Розмір страхових сум повинен підвищуватися відносно показника інфляції. Тому зараз МТСБУ звернулося до Нацбанку з проханням збільшити поріг відшкодування за шкоду майну до 160 тисяч грн, а за шкоду життю і здоров’ю – до 320 тисяч грн. Також пропонують збільшити ліміт виплат за європротоколом: з 50 тисяч грн до 80 тисяч грн.

Економічні експерти сходяться на думці: незважаючи на те, що ліміти страхових виплат недавно переглядалися, необхідність чергового перегляду вже назріла. Причин для цього декілька: зростає вартість відновлювальних робіт, оновлюється автопарк, відбувається індексація заробітних плат.

Через це встановлених лімітів страхових виплат перестає вистачати навіть на покриття наслідків пересічної ДТП. А коли лімітів стабільно не вистачає, сам сенс страхування починає втрачатися.

Занадто низькі ліміти відшкодування ставлять під загрозу ідею європротоколу, адже автовласники часом побоюються його оформлювати навіть за незначних ДТП. Українське законодавство влаштовано так, що якщо автовласники підписують європротокол, вони не можуть постфактум отримати суму вищу від передбаченого ліміту.

Щоб страхова компанія могла виплатити постраждалим більше, їй потрібно звідкись взяти ці гроші. Збираючи страхові платежі, страховики формують резерви і вже з них виплачують збиток. Тому, якщо підвищуються ліміти виплат, має зрости і вартість страхового поліса.

Якщо ж підвищення дійсно буде значним, є ймовірність, що автолюбителі почнуть економити, оформлювати страховки в компаніях нижче за рейтингом і відповідно потерпілі не будуть отримувати виплати належним чином. Загалом зростання страхових виплат – це палиця з двома кінцями. Дійсно, завдяки йому дедалі більше автомобілістів зможуть отримувати належне відшкодування. До того ж без побоювання надавати перевагу європротоколу, а не виклику поліції.