Українцям розповіли, чим для них обернеться повернення техогляду

В Асоціації безпеки експлуатації транспорту провели аналіз пропозицій деяких окремих суб’єктів сфери відділення технічного контролю транспортних засобів. Експерти бачать кілька негативних факторів, які принесе з собою повернення обов’язкового техогляду в Україні, передає sud.ua.

Перше – це повернення корупційних схем, друге – зміни євроінтеграційного курсу країни.

Представники Асоціації відзначають, що сьогодні в Україні немає норм реального контролю учасників ринку техогляду. Проводити ТО повинні сертифіковані лабораторії у відповідному приміщенні, зі спеціальним обладнанням і кваліфікованим персоналом. Однак запропонована сьогодні процедура дає право проводити ТО окремим фахівцям. При цьому, для оцінки стану транспортного засобу буде досить лише його суб’єктивного судження.

Така практика широко поширена в ЄС. Однак там передбачена сувора персональна відповідальність фахівця за недостовірні результати. В особливо серйозних ситуаціях фахівця можуть посадити до в’язниці. У той же час, запропонована в Україні процедура не закріплює відповідальності за фахівцем.

Також в Україні запропонували послабити відповідальність лабораторій за результати ТО. Сьогодні Головний СЦ МВС контролює кількість порушень. Протокол з результатами помилкового контролю анулюють. За 10 анульованих протоколів пункт техогляду позбавляють права проводити процедуру. Було запропоновано скасувати анулювання протоколів, що дозволить безконтрольно видавати протоколи з порушеннями.

Експерти відзначають, що без контролюючих органів техогляд не матиме нічого спільного з безпекою і не матиме сенсу.


Не пропустіть