Російському заводу УАЗ пророкують закриття

Улянівський автомобільний завод, а разом з ним і знамениті «уазики», схоже, скоро кануть у Лету. Без модернізації виробництва та модельного ряду підприємство, засноване 80 років тому, може закінчити свої дні вже за п’ять років – такий прогноз дають автоексперти. Власники УАЗу не мають бажання вкладатися в оновлення, проте ринок поступово затоплює все більше конкурентів із сучасними моделями – в тому числі, китайців. Все це вкупі й призведе до смерті підприємства вже найближчими роками.

Минулого тижня гендиректор УАЗу Аділь Ширінов підтвердив закриття нових проектів на заводі. Таким чином, зупинено розробку нового «Патріота», прозваного «Російським Прадо», а також створення нових моторів на заводі ЗМЗ. Модернізацію «Буханки» Ширінов і зовсім назвав безглуздою.

Сам завод продовжить працювати, доки залишається рентабельним. Зараз УАЗ нібито розробляє нову стратегію розвитку та шукає партнерів. За даними компанії, з січня по жовтень 2021 року її продажі зросли на 17% порівняно з тим же періодом 2020-го, але за даними незалежних джерел, минулий рік УАЗ закінчив із чистим збитком у два мільярди рублів.

За словами аналітиків, на розробку нової платформи для оновлення лінійки УАЗу потрібно 1-2 мільярди доларів. Такі вкладення не окупляться при випуску кількох десятків тисяч автомобілів на рік, особливо з огляду на тренд на електрифікацію. Попит на класичні моделі УАЗу поки що зберігається, але він почне сходити нанівець приблизно через п’ять років.


Не пропустіть