У Європі зафіксували різке зростання цін на вживані авто

У листопаді цього року автомобілі з пробігом на європейському ринку подорожчали в середньому на 18% порівняно з листопадом 2020 року: автори дослідження, експерти онлайн-майданчика AutoScout24, назвали подібне зростання «виключним». Повідомляється, що обсяг вторинного ринку на тлі збільшення вартості скорочується, а звинувачують у ситуації головним чином пандемію.

«З точки зору динаміки цін на ринку вживаних автомобілів 2021 буде абсолютно винятковим», – повідомив глава департаменту продажів AutoScout24 в Німеччині Штефан Шнек. Аналітики повідомляють, що за підсумками минулого року ціни на вторинному ринку практично не змінилися порівняно з 2019 роком, а цього року фіксується вже зростання на 10%.

Якщо ділити автомобілі з пробігом за типом силової установки, то виявиться, що найбільше зросли в ціні електрокари та машини з бензиновими двигунами: на 9%, у середньому до 33 тис. 243 та 20 тис. 405 євро відповідно. Серед сегментів ціни найшвидше зростають у середньому класі: приріст вже досяг 14% (22 тис. 891 євро), а серед вікових груп найбільше подорожчали машини віком від 10 до 20 років – на 12%.

При цьому пропозиція на вторинному авторинку Європи скорочується: наприклад, бензинових автомобілів у середньому поменшало на 15%, а малолітражних машин – більше, ніж на 20%. Однак в окремих сегментах вибір став багатшим: відзначається значне нарощування пропозиції електромобілів та машин з гібридним приводом.

Таку ситуацію на авторинку аналітики пояснюють в першу чергу пандемією коронавірусу: в Європі для зниження ризику зараження стали менше користуватися громадським транспортом, віддаючи перевагу особистим ТЗ. До збільшення попиту на вживані авто також призвела криза мікроелектроніки: багато хто відмовляється чекати на постачання нових автомобілів, купуючи транспортні засоби з пробігом.

Джерело Тарантас

Не пропустіть