Розмитнення авто з ЄС для українців безкоштовно під час воєнного стану: що потрібно знати

Під час дії воєнного стану українці можуть не розмитнювати автомобілі, ввезені з-за кордону. ТСН.ua розповідає все, що потрібно знати про нові правила розмитнення авто.

24 березня 2022 року Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №7190, згідно з яким весь іноземний транспорт, ввезений до країни під час дії воєнного стану, буде звільнений від необхідності сплати мита та інших зборів. Що це означає?

Основні зміни процедури розмитнення авто
Після початку повномасштабного вторгнення Росії з-за кордону в Україну ввозилися лише ті автомобілі, які були необхідні для військових, евакуації громадян та доставлення різноманітних вантажів з гуманітарними товарами. Від 1 березня український уряд вирішив прирівняти ввезеня автомобілей до гуманітарної допомоги, щоб це могло відбуватися за спрощеною процедурою. Єдине, що було потрібно – додати до декларації дозвіл обласної військової адміністрації.

Але й ці правила вирішили послабити. Спочатку уряд дозволив відтермінувати сплату митних платежів всім громадянам. Тобто, щоб ввезти до України іноземний транспорт, необхідно було лише заповнити спеціальну заяву та підписати її. В третій же декаді березня було вирішено зовсім відмовитися від необхідності розмитнення авто. Проте тоді ці нововведення торкнулися лише військових.

Згідно ж з новим документом від 1 квітня 2022 року всі громадяни України мають право без сплати акцизного збору, ПДВ та ввізного мита ввозити до країни такі транспортні засоби:

  • легкові авто та кузови до них;
  • напівпричепи та причепи;
  • вантажні транспорті засоби та транспорті засоби, які підходять для перевезення понад 10 осіб;
  • мотоцикли.
  • Такі пільгові умови не будуть діяти постійно. Вони передбачені лише на період воєнного стану в Україні.

    За словами керівниці практики митного регулювання та міжнародної торгівлі PwC в Україні Віти Мірошниченко, закон зобов’язує всі іноземні автомобілі оформляти за спрощеною процедурою. Тобто всі формальності повинні виконуватися максимум за годину.

    Що потрібно, щоб ввезти автомобіль з-за кордону за спрощеною процедурою?
    Не варто забувати, що окрім розмитнення авто, яке в період дії воєнного стану буде безкоштовним, українців чекають інші витрати та різні важливі моменти:

  • певні витрати, не пов’язані з розмитненням авто, українців все ж чекають – це до пенсійного фонду потрібно буде сплатити 3-5% від вартості автомобіля для першої реєстрації, а також 114 гривень за бланк свідоцтва, 190.15 гривні за реєстрацію та 135 гривень за номерний знак;
  • деякі проблеми можуть виникнути з самою процедурою ввезення автомобіля до України, адже на період дії воєнного стану чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено покидати країну (хоча існують і винятки), а тому тут є два варіанти:
  • – купити машину та ввезти її з-за кордону може жінка або довірена особа, на яку виписується довіреність завірена нотаріусом;
    – можна скористатися послугами компаній, які займаються імпортом автомобілів (послуга платна і залежить від розцінок самої компанії).

  • оскільки російські війська блокують морське сполучення України, доставити автомобілі з США, Грузії або Кореї практично неможливо, а тому шукати транспорт можна лише в країнах ЄС.
  • Також не варто очікувати різкого зменшення вартості автомобіля навіть після скасування необхідності розмитнення. В Інституті досліджень авторинку розповідають, що ціна зменшиться, але не на всі моделі. Процес зниження буде поступовим, без швидкого обвалу.


    Не пропустіть