В Україні водіїв почали штрафувати за невідображення документів у «Дії»

Українським водіям дозволили пред’являти працівникам поліції на місці зупинки документи на право керування в електронному форматі в додатку «Дія». Проте в законі забули прописати як повинен діяти водій, якщо з технічних причин такі документи «зникнуть» в «Дії» у потрібний час.

Нещодавно поліцейські зупинили автомобіль, попросили водія пред’явити документи на право керування. Оскільки водій «йшов у ногу з часом», він дістав мобільний телефон та намагався пред’явити документи з додатку «Дія».

Однак, свідоцтво про реєстрацію автомобіля було відсутнє в додатку «Дія». Водій повідомив, що «техпаспорт» є в «Дії», однак у зв’язку з невідомими обставинами він чомусь зник звідти.

Інспектори зраділи цьому та швидко виписали водію постанову про накладення штрафу у розмірі 425 грн за непред’явлення документів.

Після отримання штрафу водій написав оператору порталу «Дія» про наявність проблеми. У відповідь отримав повідомлення про тимчасові перебої в роботі вказаної інформаційної системи.

Водій оскаржив постанову поліції в суді. В позові водій повідомив як все насправді було. Наголосив, що він не може нести відповідальність внаслідок незадовільної роботи державного сервісу «Дія».

За результатами розгляду справи суд визнав постанову поліції незаконною та скасував її.

Отже, технічні перебої в роботі сервісу «Дія» не повинні порушувати права громадян. Зокрема не можна накладати штрафи на водіїв за таких обставин. Проте відсутність законодавчого регулювання створює суперечки на місці зупинки.

Джерело Дорожній Адвокат

Не пропустіть