Штрафи за техогляд: коли і скільки доведеться заплатити

Обов’язковий техогляд легкових автомобілів скасували в 2011 році, проте інші категорії транспорту все ще підлягають техогляду. Відсутність техогляду може призвести до штрафу, про що розповів юрист Вадим Володарський.

Техогляд обов’язковий для вантажних авто, вантажно-пасажирських авто, автобусів, таксі, комерційної техніки та тракторів. Ці транспортні засоби повинні проходити техогляд кожні два роки, а вантажівки вагою від 3,5 тонни – щорічно.

За відсутність техогляду при першому порушенні водіям загрожує штраф у розмірі 340 гривень. Повторне порушення протягом року може призвести до штрафу до 1700 гривень, позбавлення права керування на 3-6 місяців або адміністративного арешту на 5-10 діб.

Володарський зазначає, що в спірних випадках, наприклад, для пікапів, рішення поліції можна оскаржувати в суді. Це допоможе уникнути непорозумінь і неправомірних штрафів.

Останніми роками обговорюється повернення обов’язкового техогляду для всіх транспортних засобів, але через війну нововведень у цьому питанні поки не передбачено.

Джерело rbc.ua