В Україні змінили порядок перевірки водія на алкоголь та наркотики

Процедуру перевірки водіїв на вживання алкоголю та наркотиків в Україні змінили, як повідомив представник Кабінету міністрів Тарас Мельничук. У 2024 році впроваджено нові правила тестування автомобілістів.

Найважливіше нововведення – обов’язкова лабораторна перевірка водія на місці зупинки. Поліціянти можуть зупиняти автомобілістів із підозрою на нетверезий стан у будь-який час, використовуючи засоби контролю рівня алкоголю та швидкі тести на наркотики.

Для забезпечення відкритості процесу під час тестування повинні бути присутні двоє незалежних свідків або процедура може бути зафіксована на відео. Позитивні результати тестів мають бути підтверджені додатково в лабораторних умовах медичного закладу.

Поліцейські можуть перевіряти водіїв на алкоголь і наркотичні речовини за наявності явних ознак сп’яніння: запах алкоголю, невиразна мова, нестабільність у рухах, тремтіння в кінцівках, неадекватна поведінка, аномалії зіниць, повільні або надто швидкі реакції, почервоніння або блідість шкіри обличчя.

Перевірку проводять за допомогою сертифікованого обладнання, схваленого МОЗ та Держспоживстандартом. Поліцейський повинен інформувати водія про процедуру використання приладу і пред’явити необхідні документи (сертифікат і акт повірки).