В Україні істотно скоротять термін дії водійських посвідчень

МВС України готує імплементацію Директиви 2006/126/ЄС про водійські посвідчення, пише telegraf.com.ua

Будуть змінені категорії транспортних засобів, скоротиться термін дії документів, а в самих картках для захисту від підробок з’являться мікрочіпи.

Про майбутні зміни повідомила заступник міністра внутрішніх справ з питань євроінтеграції Анастасія Дєєва. В даний час водійські посвідчення національного зразка видаються на термін до 30 років, а у багатьох автомобілістів «права» зовсім не мають обмежень.

За словами Анастасії Дєєвої, нові документи будуть дійсними від 5 до 15 років, в залежності від категорії транспортного засобу. Мета нововведення – періодична перевірка знань і навичок водіїв, а також оцінка медичних і психофізіологічних показників.

Крім того в рамках імплементації Директиви 2006/126/ЄС будуть змінені вікові категорії для допуску до управління деякими видами транспорту. Разом з цим МВС працює над впровадженням в українське законодавство норм Директиви 2008/68/ЄС про забезпечення безпеки під час перевезення небезпечних вантажів.

«Якщо коротко, будуть встановлені нові стандарти періодичності проходження технічного контролю транспорту, що перевозить небезпечні вантажі; стандарти підготовки та екзаменації водіїв і відповідальних за перевезення осіб; а також введена вдосконалена система звітності. Всі ці новації покликані реалізувати головну мету Директиви – гарантувати безпеку дорожнього руху та міжнародних перевезень», – зазначила заступник міністра МВС.

Про розробку нових водійських посвідчень стало відомо у вересні 2016 року. Керівник Головного сервісного центру МВС Владислав Криклій тоді повідомив, що нові «права» зовні будуть мало відрізнятися від сучасних пластикових карток. В електронному чіпі буде продубльована інформація лицьової і зворотної сторін пластикового документа: ПІБ, фотографія, дата народження, підпис, дата видачі документа і відкриті категорії на право керування транспортними засобами.

Посвідчення нового зразка планується впровадити з листопада 2017 року.


Не пропустіть