Київським водіям готують черговий “сюрприз”

Влада столиці хоче змінити закони, аби змусити киян виконувати обов’язки.

У столиці підбивають перші підсумки експерименту з автоматизації оплати за паркування. Звіти міської влади та спостереження журналістів щодо ефективності новації відрізняються, йдеться в сюжеті ТСН.

Більшість водіїв на парковках поводяться однотипно: спинився, зачинив двері і пішов геть. “Я не піду сплачувати, якщо мене ніхто не контролює”, – чесно зізнаються автовласники. Більшість із них радіє з відсутності паркувальників, які спершу з’являлися на автомобільних майданчиках, а згодом зникли взагалі. Оплатити ж водії мають самостійно через паркомати або мобільні додатки.

Але ситуація виявила іншу проблему – відсутність паркоматів. Зокрема, перед перед залізничним вокзалом автомату для оплати журналісти так і не знайшли, щоправда столична влада у таких випадках пропонує альтернативу – спеціальну програму на смартфоні. Однак не всі водії користуються цими приладами.

У столичній адміністрації кажуть, що незабаром водіїв таки змушуватимуть вмикати совість – штрафами. Вже восени парламент має установити їх розмір, у проекті ж ідеться про 800 гривень. Також документом призначать тих, хто виявлятиме зайців – це будуть і поліцейські, і новостворені інспектори, котрі матимуть повноваження виписувати протоколи про адміністративне правопорушення.

Кількість паркоматів урядники також обіцяють збільшити, однак акцент усе ж робитимуть на мобільні додатки. Чого точно не буде – це повернення паркувальників, бо ті, мовляв, повністю дискредитували себе. Водіям, враховуючи штрафні перспективи, вірогідно, доведеться звикнути платити.