В Україні різко підскочать ціни на бензин: коли і на скільки

Восени в Україні може подорожчати на 1 гривню за літр бензин марки А-95. Якщо долар продовжить зростати, ціна буде збільшуватися відповідно.

Про це повідомили експерти ринку «Обозревателю».

Так, за словами екс-президента Асоціації операторів ринку нафтопродуктів україни Леоніда Косянчука, бензин може подорожчати на 1,5-1,6%.

«Гривня втратила 5,3%, оптовий сегмент відреагував подорожчанням на 4,5%. Це нормально, дуже велика валютна складова. А роздрібний ринок відреагував лише на 2,9%. Тобто ще на 1,5-1,6% може подорожчати бензин на АЗС», – повідомляє Леонід Косянчук

У той же час аналітик «Альпарі» Максим Пархоменко вважає: якщо зараз бензин марки А-95 продається приблизно за ціною 31 грн/л, восени його вартість збільшиться до 32 грн/л.

«Сприяти цьому буде зниження курсу гривні в осінній період. У теж час, у разі зростання ціни на нафту на світовому ринку, підвищаться ціни і в роздробі», – впевнений Максим Пархоменко

Конянчук пояснив, що мережі автозаправних станцій заробляють в першу чергу на великих обсягах продажів. Є умовно постійні витрати, такі як зміст самих мереж, зарплати працівникам, податки, транспортування і т. д. Все це безпосередньо впливає на вартість бензину. Чим менше палива продається, тим більшими будуть ціни.