За кермо без прав: Рада хоче змінити вимоги до водіїв

Інформація про водійське посвідчення, техпаспорт і страховку буде внесена в електронну базу даних.

На сьогоднішній день у розпорядженні Національної поліції є сучасна база даних, в якій зберігається інформація про громадян, їх транспортні засоби, наявність правопорушень і так далі. При необхідності поліцейський може отримати звідти всі необхідні відомості.

Україна прагне і далі розвивати функціонування цієї системи на основі позитивного досвіду Грузії і Швеції, проте до цих пір переважно використовуються паперові документи.

Народні депутати пропонують зробити крок назустріч розвитку інформаційних технологій і максимально спростити процедуру з’ясування наявності права керувати транспортним засобом, скасувавши вимогу мати при собі посвідчення водія, техпаспорт і страховку.

Так, проект закону №9105 від 19.09.2018 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення керування транспортними засобами» передбачає впровадження електронної системи ідентифікації особи водія без пред’явлення посвідчення.

В такому випадку водій зобов’язаний буде чітко і ясно назвати своє прізвище, ім’я, по батькові та повну дату народження, щоб поліцейський міг перевірити по базі інформацію про наявність у особи всіх документів, необхідних для управління автомобілем.

Якщо ж в основі не виявиться фотографії водія, йому доведеться пред’явити документ, що засвідчує особу. Так само і з іншими документами: якщо дані про них не внесені в систему, водій повинен мати їх при собі. В іншому випадку він зобов’язаний буде пройти до найближчого відділення поліції для перевірки.

Безальтернативна вимога щодо наявності при собі посвідчення водія відповідної категорії залишиться для певних категорій осіб: іноземців, осіб без громадянства та водіїв військових транспортних засобів.

Крім того, відповідно до положень законопроекту, поліцейські будуть позбавлені права вилучати посвідчення водія у разі наявності підстав вважати, що водій скоїв правопорушення.

Джерело sud.ua

Не пропустіть