Верховна Рада розв’язала руки автовикрадачам

Lепутати не проголосували (через недостатню кількість парламентаріїв) у другому читанні законопроект 8184 про зміни до Кримінального кодексу України, які стосуються незаконних заволодінь і крадіжок автомобілів з використанням електронних пристроїв для злому охоронних систем. Відповідні поправки були передбачені в статті 185 КК (крадіжка) і 289 (незаконне заволодіння транспортним засобом). За крадіжку автомобіля «із застосуванням електронного пристрою для прихованого втручання в роботу технічних систем охорони (блокування) рухомих об’єктів з метою отримання несанкціонованого доступу до них» передбачалося покарання у вигляді позбавлення волі на термін до 6 років або більше, якщо порушення повторне або завдано значної або великої шкоди.

За викрадення авто (незаконне заволодіння) як і раніше можна відбутися штрафом. Але якби закон прийняли, і за умови, що ринкова ціна автомобіля на момент скоєння злочину становить значний розмір або застосовуються електронні пристрої для злому, то покарання мало б вигляд вже тюремного ув’язнення – на строк від 5 до 8 років.

Цікаво, що «значним розміром» вартості авто в КК вказана сума від 100 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Згідно податкового кодексу для цих статей КК «неоподатковуваний мінімум» – це 50% від суми прожиткового мінімуму (з 1 січня дорівнює 1853 грн.), Тобто значної шкоди оцінять від 92650 до 231625 грн, суми вище – це вже «великий розмір збитку» і, наприклад, за крадіжку авто покарання буде суворішим – позбавлення волі на термін від 7 до 12 років. Виходить, що більшість евроблях вартістю до 3 тис. доларів не потрапляє під визначення значної шкоди!

Джерело autocentre.ua

Не пропустіть