У Києві хочуть обзавестися “кладовищем” для автомобілів

У Києві планують впорядкувати безгоспні машини.

Про це повідомили в прес-службі фракції «Солідарність» в Київраді.

Як зазначає депутат Олександр Пабат, проблема безхазяйного транспорту полягає не тільки в порушенні благоустрою, а й безпосередньо стосується безпеки киян. Яскравий приклад – 14 червень 2018 у Святошинському районі Києва стався вибух в покинутому автомобілі у дворах біля житлових будинків. Тоді в результаті інциденту постраждали чотири дитини.

«На вулицях столиці сьогодні знаходиться понад 600 кинутих авто. Існуюча процедура евакуації безхазяйного автотранспорту має радянську основу, норми часу, коли кинутий транспортний засіб було винятковістю, а не практикою на вулицях великих міст», – коментує ініціатор проекту рішення Олександр Пабат.

За його словами, зараз КМДА не наділена повноваженнями щодо демонтажу покинутих або безхазяйних транспортних засобів. У той же час, Національна поліція через відсутність матеріально-технічної бази не здатна вирішити проблему з такими автомобілями.

«Тому маємо ситуацію, коли одне відомство, яке відповідає за порядок і благоустрій не має повноважень щодо дій по відношенню до колишніх авто, друге – має повноваження, але кошти, в разі проходження всіх етапів і проведення аукціону, йдуть на третє. Очевидно, що ситуація з безхазяйними авто сьогодні не може бути вирішена без введення чіткого, упорядкованого алгоритму», – зазначає Олександр Пабат.

Для того, щоб вирішити ситуацію з безхазяйними автомобілями на вулицях столиці, необхідно наділити відповідними повноваженнями виконавчий орган Київради. Зокрема, пропонується, щоб КМДА протягом трьох місяців з моменту прийняття такого рішення розробила і затвердила порядок переміщення, тимчасового зберігання та передачі безгоспних транспортних засобів відповідним підрозділам Національної поліції України.

Проект рішення повинні розглянути на пленарному засіданні Київради.