“Однa злaмaлaся – і мoстa нeмaє”: будiвeльник Кримськoгo мoста визнaв жaхливу загрозу

Власник компанії-генпідрядника будівництва Кримського моста Аркадій Ротенберг визнав наявність критичної уразливості в конструкції споруди.

Про це він заявив в інтерв’ю Russia Today. Бізнесмен також зізнався, що він не архітектор і не має будівельної освіти, тому через наслідки від провалу проекту він не спав ночами.

“Ви правильно сказали, я не архітектор і без будівельної освіти. Але те, що може бути, якщо ми не побудуємо, я розумів. Я, чесно кажучи, ночами погано спав …”, – сказав він.

Ротенберг також вперше розповів про кричущу уразливість моста.

“Я, чесно кажучи, про це ніколи не говорив. Особливо коли ми завозили ці арки – це, звичайно, була унікальна операція. Мав бути такий механізм, в якому б працювали всі шестерні одночасно. Якась із загальних зламалася – і все, моста немає. Таких грандіозних проектів у нас, звичайно, не було”, – заявив бізнесмен.

Він також висловився про те, чому саме йому президент Росії Володимир Путін доручив будівництво Кримського моста.

“Вибір був невеликий, охочих не дуже було багато, якщо чесно. Хтось боявся, хтось розумів, що вони зможуть це не зробити, не збудувати … У багатьох були в Україні родичі. Я зважив усі наші можливості і сказав: “Якщо довірите нам, ми можемо взятися”, – зізнався олігарх.

Вартість контракту на будівництво Кримського моста становить 222,5 мільярда рублів, а з урахуванням витрат замовника – майже 228 млрд рублів.