В Україні розробляють оновлений бронетранспортер “Отаман” (Відео)

Український виробник бронетехніки НВО «Практика» активно розробляє нову модифікацію колісного бронетранспортера «Отаман». Після призупинення проєкту у 2018—2019 роках, зараз робота над оновленою версією ведеться з повною силою, повідомив представник компанії Сергій Вілков порталу Мілітарний.

Майбутній «Отаман» врахує досвід та помилки попередньої моделі, а також нові вимоги державних структур. Новий силует корпусу пов’язаний з внутрішнім перекомпонуванням. Моторно-трансмісійне відділення тепер займе всю передню частину, а місце водія буде винесено за це відділення, що підвищить ергономіку та безпеку екіпажу.

Вілков зазначив, що компонування буде аналогічним німецькій бойовій машині Boxer, надаючи «Отаману» схожий силует із нахиленою верхньою лобовою деталлю. Раніше технічне завдання для машини було недетальним, але тепер проєкт має чіткі вимоги, зокрема, щодо рівня захисту.

Деякі вимоги розробники вважають надмірними, наприклад, захист за 5 класом стандарту STANAG 4569. Вони пропонують базовий захист за 2 класом з можливістю підвищення до 4 класу. Оновлений «Отаман» також отримає багатошарове V-подібне дно для кращого протимінного захисту.

«Практика» розробляє дві версії машини з колісною формулою 6×6 та 8×8, з максимальною уніфікацією двигуна та трансмісії. Вага старої версії 6×6 з бойовим модулем становить 26 тонн, а очікувана вага нової версії 8×8 – близько 30—32 тонн.