Американський стартап Drako показав найшвидший у світі кросовер (Фото)

На автосалоні в Лос-Анджелесі компанія Drako представила свій перший позашляховик під назвою Dragon. Крім карбонової платформи та незвичайного дизайну він відрізняється надпотужною силовою установкою на 2000 к.с. За розрахунками розробників, вона дозволить позашляховику розганятися до швидкості понад 320 км/год, що зробить Dragon найшвидшим кросовером на планеті. Товарні машини з’являться у перших замовників не раніше 2026 року.

Drako Dragon базується на карбоновому монококу: розробники стверджують, що такий підхід дозволив зробити кузов кросовера на 50% легшим і жорсткішим, ніж кузови звичайних позашляховиків. Проте важить новинка 2250 кілограмів. При довжині 5055 мм Dragon має ширину 2057 мм і висоту 1600 мм.

Вседорожник укомплектований чотирма електромоторами на 2000 к.с. і здатний прискоритись до 60 миль на годину (96 км/год) за 1,9 секунди. Його розрахункова максимальна швидкість щонайменше на 10 км/год перевищує показники Aston Martin DBX707, який зараз офіційно вважається найшвидшим кросовером планети. Потенційні суперники Drako Dragon ще повільніше: наприклад, максимальна швидкість Tesla Model X Plaid і “зарядженого” Lotus Eletre складає близько 260 км/год.

Без заряджання Dragon проїде до 670 кілометрів, а його акумулятори підтримують надшвидку зарядку потужністю до 500 кВт. Специфікації батарей поки що не оприлюднені. У оснащення позашляховика увійшла також адаптивна підвіска з можливістю зміни величини кліренсу в залежності від покриття. Варіюється він у діапазоні від 163 до 315 міліметрів. Гальма – карбон-керамічні з 420-міліметровими дисками та десятипоршневими супортами на передній осі.

Кузов нового кросовера не має середніх стійок і оснащений двома дверима типу «крило чайки», що відкривають доступ до всіх крісел. Крім того, на Dragon застосовано низку незвичайних аеродинамічних елементів – наприклад, розвинений спойлер між передніми крилами.

У салоні кросовера встановлено сім екранів: центральний з діагоналлю 17,1 дюйма, цифрові панель приладів та дзеркало заднього виду, два дисплеї для бічних камер та ще два – для задніх пасажирів.

Продавати Dragon каліфорнійці мають намір за ціною від 290 тисяч доларів, прийом замовлень вже відкритий. Однак поки модель вважається такою, що знаходиться в стадії розробки: товарні машини з’являться через 3–4 роки, при цьому збирати планують не більше 5 тисяч екземплярів на рік.