Європейських автовиробників можуть оштрафувати за електрокари: названа причина

Європейським автовиробникам можуть виписати до 15 млрд євро штрафу через надто низькі обсяги продажу електромобілів, попит на які останнім часом знизився. Про це заявив виконавчий директор французької Renault Group Лука де Мео в ефірі місцевої радіостанції France Inter, передає Аutocarpro.

За його словами, якщо продажі електромобілів залишаться на сьогоднішньому рівні, європейській промисловості доведеться заплатити 15 млрд євро штрафу або відмовитися від виробництва більш ніж 2,5 млн одиниць автомобілів із ДВЗ.

Топ-менеджер пояснив, що, згідно з правилами Євросоюзу, норми викидів вуглекислого газу (СО2) для автовиробників вираховуються за співвідношенням проданих автомобілів з традиційними двигунами внутрішнього згоряння та електромобілів.

Для прикладу, кожен проданий електрокар компенсує продаж чотирьох звичайних авто. При цьому в серпні на «електрички» припало лише 12,5% від загальної кількості реалізованих машин у Європі.

Причиною падіння продажів, вважає Лука де Мео, є завищені ціни на електромобілі за невизначеності зі збереженням держсубсидій на їх купівлю, а також недостатні темпи розвитку зарядної інфраструктури в країнах ЄС.

Нагадаємо, в серпні українці купили майже 10 тисяч електромобілів. Зростання до липня склало +35%, а до серпня минулого 2023 року аж +68,5%.