У мережі показали унікальний український електромобіль зі склопластику (Фото)

Понад 30 років тому Науково-виробничий центр «Інформатика» почав розробляти вітчизняний електрокар. Електромобіль під назвою «Київ-1103» був відразу спроектований під серійне виробництво, передає РБК-Україна.

Виробник запланував тоді дві моделі українського електромобіля: легковий автомобіль та компактний вантажопасажирський фургон, обидва мали запас ходу 150-200 км.

Фото: rbc.ua

Кузов був виконаний зі склопластику, основні вузли шасі взяли готові від моделей ЗАЗу та ЛуАЗу. Рушійною силою електроавто виступав стартер винищувача МІГ, який генерував 18 кВт, і важив лише 11 кілограмів. Електронні блоки та кабелі проводки зробили на НВО ЕТАЛ в Олександрії.

Акумулятори були свинцево-кислотними, тому вийшли недорогими і технологічними, їх передбачалося випускати також в Україні.

Фото: rbc.ua

На жаль, буремні 90-ті не дозволили налагодити промислове виробництво електрокара, але відомо, що останній «Київ-1103» експлуатувався щонайменше до 2002 року.

Нагадаємо, в Україні продовжують зростати продажі електрокарів. Наприклад, у серпні 2024 українці купили сумарно 9,4 тисячі легкових електромобілів.