Що потрібно, аби виїхати за кордон на автомобілі

Аби відпочинок не зіпсували неприємні сюрпризи, подбайте про правильне оформлення документів, пише autodriving.net.

Подорож власним автомобілем – це не тільки мобільність, а й зручність. А подорожувати власним автотранспортом можна не тільки по Україні, а й за кордоном. При цьому потрібно лише подбати про правильне оформлення документів. Що потрібно знати автовласнику, який планує перетнути кордон, розповіли у Регіональному сервісному центрі МВС у Полтавській області.

Відповідно до Конвенції про дорожній рух, а також Постанови КМУ 1388 від 7 вересня 1998 року, до поїздки за кордон допускаються транспортні засоби, яким видані такі реєстраційні документи:

– національне посвідчення водія;

– свідоцтво про реєстрацію та номерні знаки, серіям яких присвоєні літери латинського алфавіту. Транспортний засіб має бути справним, без візуальних пошкоджень та без тонування.

Крім цього, правилом у більшості європейських країн є наявність в салоні світловідбивних жилетів та аптечки. Жилет потрібно вдягати у разі заміни колеса чи під час якоїсь іншої аварійної ситуації. Якщо в автомобілі будуть діти, то обов’язково подбайте про автомобільні крісла.

Водій перед виїздом повинен укласти договір обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів «Зелена карта».

У разі відсутності права власності на транспортні засоби, оформлення документів для поїздок за кордон здійснюється на підставі заяви власника транспортного засобу або документів, що підтверджують право користування і (або) розпорядження транспортними засобами.

Особам, які здійснюють поїздку за кордон, на період поїздки, за бажанням, видаються свідоцтва про реєстрацію на їхнє ім’я. Свідоцтво про реєстрацію, видане на ім’я власника транспортного засобу, і документи, які підтверджують право користування і (або) розпорядження транспортними засобами, зберігаються у відповідних територіальних сервісних центрах МВС. Видане на період поїздки за кордон свідоцтво про реєстрацію підлягає поверненню відповідному ТСЦ не пізніше ніж протягом 10 днів після повернення з-за кордону.

Транспортні засоби, на які згідно із законом встановлена тимчасова заборона на зняття з обліку (крім транспортних засобів, придбаних у розстрочку), до поїздок за кордон не допускаються.

Якщо ви від’їжджаєте за кордон на постійне місце проживання – транспортний засіб підлягає зняттю з обліку.


Не пропустіть