Автомобілі із СРСР, які не стали серійними

В історії радянського автопрому чимало цікавих проектів. Деякі з них були покликані вивести галузь на новий рівень. Але з реалізацією не склалося. Чому – пише fishki.net

Москвич АЗЛК-2 142

У 1990 році дослідний зразок «на кістках» «Москвича 2141», який почали розробляти в кінці 1980-х, був готовий. Новинка вийшла досить сумнівної якості. По суті, нічого принципово нового в цьому автомобілі не було. Навіть дизайн здавався морально застарілим. Проте керівництво сподівалося запустити його в серію в 1992 році.

1-123

Але стати серійним «42» не вдалося. Спочатку розвалився СРСР, а потім на АЗЛК почався глибоку кризу. Правда, на базі «сорок другого» все-таки створили автомобіль 2142R5 «Князь Володимир» – подовжену на 200 мм версію.

«Володимира» позиціонували як машину для чиновників, але його вартість явно не відповідала ні технічній начинці, ні рівню комфорту. Відповідно, попиту на модель практично не було. Навіть мерія Москви, яка в той час була мало не головним акціонером заводу, розщедрилася тільки на одну партію «Володимирів».

ГАЗ-3106 Отаман-II

На початку 2000-х років ГАЗ намагався експериментувати. Так з’явився позашляховик «Отаман-II», який повинен був стати «російським Land Cruiser Prado». Він міг похвалитися рамою, залежними пружинними підвісками і постійним повним приводом з можливістю блокування міжосьового диференціала.

2-123

А ось зовнішність йому дали типово «волговську», та й в інтер’єрі було багато спільного з ГАЗ-3111, наприклад, розташування приладів.

Передбачалося, що вже в базовій комплектації вітчизняний позашляховик отримає ABS, подушки безпеки, електропривод стекол і дзеркал. В ролі опції можна було б вибрати автоматичну трансмісію, електропривод крісел і інші цікаві «штуки». При цьому творці розраховували, що вартість «Отамана» буде на 30-40% нижче, ніж у закордонних «пройдисвітів».

Однак незабаром на заводі змінилося керівництво, і проект був визнаний невдалим.

Лада 2116 «Силует»

У 2005 році на московському автосалоні був представлений прототип седана класу С, створеного на базі «Проекту С». Ця машина спочатку йшла на зміну «десятці», але щось не зрослося. І тому її замінила Priora.

3-123

Але ж під «Силует» робилася принципово новий передньопривідний «візок», і розроблявся новий 2-літровий силовий агрегат. Були навіть плани з оснащення седана дизельним мотором і автоматичною коробкою передач.

Спочатку виробництво хотіли налагодити в 2010 році, потім відсунули на 2015. Але до цих пір проект «Силует» не зрушив з мертвої точки.

ВАЗ-2151 «Неокласика»

4-123

Цей автомобіль повинен був прийти в середині нульових на зміну класичним моделям ВАЗа. Але його випередила Lada Granta.
Спочатку на заводі проект назвали «Стрижень», але швидко від нього відмовилися на користь більш пафосної назви – «Неокласика». Машина дійсно була побудована на платформі «класики», що дозволяло звести витрати до мінімуму. Крім застарілої технічної начинки, проблеми були і з дизайном: ВАЗ-2 151 сильно нагадував Ford Fusion. Загалом, далі прототипу справа не пішла.


Lada Revolution III

Намагався знайти себе ВАЗ і в спортивних автомобілях. Так, на Паризькому автосалоні 2008 було продемонстровано Вазівське спорткупе. Автомобіль, за задумом, повинен був стати «громадянською» версією гоночного авто. Його навіть тестували на німецькій гоночній трасі «Нюрбургрінг», і він показав непогані результати.

5-123

Під капотом версії Revolution знаходився турбований 2,0-літровий двигун, який видає 245 «конячок» при 6000 об/хв. А до «сотні» вітчизняне спорткупе добирався за 5,9 секунди.

Але концепт серійним не став – позначилися занадто високі витрати на виробництво. Та й навряд чи на вітчизняному ринку такий автомобіль знайшов би багато шанувальників.

ТМ 1131 «Туляк» ( «Мишка»)

Творці не сумнівалися, що їх компактна і дешева машина зуміє знайти свого покупця. Зокрема, розрахунок робився на пенсіонерів, дачників, мисливців, рибалок та сільських жителів.

На ділі, «Туляк» був добре відтюнінгований «Окою». Навіть за збільшеним дорожнім просвітом і псевдо-позашляховою зовнішністю можна було впізнати прародича.

6-123

Авто хотіли виробляти в трьох кузовних варіаціях: пікап, універсал і фургон, щоб охопити інтереси якомога більшої кількості людей. Передбачалася навіть спецверсія для інвалідів, позбавлених кінцівок. Щоб машина вийшла сучасною, її хотіли оснастити кондиціонером, 4-ступінчастим “автоматом”, електропідсилювачем керма і ABS.

Виробництво моделі за планами мало стартувати в 1999 році на тульському комбайновому заводі. Але не вийшло. Після цього існувала ймовірність «прописати» «Мишку» на ЗІЛі. І знову мимо. До 2011 року правдами і неправдами вдалося зібрати менше десятка машин, призначених для випробувань. Після чого на проекті було остаточно поставлено хрест. Можна сказати, що «Ведмедик» заснув, так і не діставшись до конвеєра.


Не пропустіть