Декілька причин, чому в Україні нищаться дороги

Ями, тріщини, вибоїни – з цим ми знайомі добре. А якщо такі халепи виникають на щойно відремонтованій трасі, то ми зазвичай кажемо: о, точно гроші вкрали, тому й вона погана. Втім, все може бути значно банальніше.

Основа під проблеми з дорогою може закладатися ще на початковому етапі її будівництва, коли відбувається переміщення грунту зі зрізанням пагорбів та створенням насипу. Цей насип має бути ретельно ущільненим, щоб при зведенні самого дорожнього полотна не просісти та не зруйнувати його. Але часто будівельники, яким, напевне, ліньки насипати зайвий шар грунту на ділянці завдовжки двісті метрів, не роблять цього. Що потім спричиняє мільйонні витрати на ремонт неправильно сконструйованої ділянки дороги…

А ще деякі знавці ремонту доріг у нас вважають, що рівненьке дорожнє полотно, коли і його краї, і середина розташовані на одному рівні — це вищий клас! А дорожнє покриття повинно обов’язково мати поперечні ухили. Вкрита дорога залізобетонними плитами чи асфальтом, її краї однаково мають бути нижчими, ніж її середина. Це робиться для того, щоби на дорозі не застоювалася вода.

Але часто будівельники, яким, напевне, ліньки насипати зайвий шар грунту на ділянці завдовжки двісті метрів, не роблять цього. Що потім спричиняє мільйонні витрати на ремонт неправильно сконструйованої ділянки дороги…

А вода на дорозі — це не тільки бризки, які летять в усі боки. Це ще й один з найсерйозніших чинників руйнування збудованого.

Взагалі хороша дорога схожа на дах будиночка. Згори — дві рівні площини під кутом 5% до горизонталі, далі — узбіччя, теж під кутом, а тоді — різкі обриви, так звані кювети, по дну яких і має відводитися вода. А якщо вже зовсім ідеальну дорогу уявляти, то внизу ще повинна бути гілка дренажу. Хоч у нас чомусь будівельники частенько не те, що про добрий дренаж, а й навіть про кювети забувають.

Щоб дорога була довговічною, у її конструкціях не повинно бути порожнин. Особливо останні небезпечні, якщо розташовані під самим дорожнім покриттям. Щоб вони не утворювались, безпосередньо перед тим, як асфальтувати дорогу, треба зробити там товстий шар зі щебеню. Він виконуватиме, зокрема, і функцію дренажу.

Варто розуміти, що земляне полотно дороги зволожується. З часом вологи у ньому може стати достатньо, щоб утворювались порожнини. Асфальт — не настільки міцний, щоб його десятисантиметровий шар, під яким є порожнеча, витримав вагу автомобіля.

Коли асфальт деформується пластично, то на дорозі виникають ями, які під час дощу заповнюються водою, а потім до неї додається пил і виникає багнюка. Якщо ж здатність бітуму в асфальті розтягуватися вже не покриває ями під ним, то утворюються тріщини або ж і цілі провали у дорозі.

Загалом не можна виокремити лише однієї важливої помилки. У нас їх декілька, яких постійно припускаються, а це призводить до руйнування доріг. Тут мова і про недостатню увагу до спорудження земляної основи, недотримання правил поздовжніх ухилів, відсутність засобів щодо відведення води від дороги, недостатнє ущільнення грунту. А бувають і дрібні, але фатальні недоліки. Наприклад, якщо будівельники економлять на щебені. Тоді навіть, коли вся попередня робота була виконана ідеально, то високої якості дорожнього покриття очікувати не можна.

А далі все за сценарієм — осінні дощі, сніг, відлига, знову сніг і знову відлига, весняні дощі, і земляне полотно змінює форму, дорожнє покриття починає руйнуватися…

Навіть кілометр звичайнісінької дороги потребує чимало зусиль і ретельності, аби потім обслуговування неправильно побудованої ділянки шляху шляху не влітало нам у чималу копієчку.

Джерело expres.online

Не пропустіть