Експерт розповів, яких цін на пальне чекати водіям восени

радиційно ціни на пальне в Україні формуються на основі двох чинників: вартість нафтопродуктів на кордоні та курс валют. Про це під час прес-конференції повідомив журналістам експерт паливного ринку, директор спеціальних проектів ТНЦ “Психея” Геннадій Рябцев, передає УНН.

“Якщо у нас на кордоні протягом двох тижнів зростає вартість гуртових партій нафтопродуктів на 1%, – це означає, що через 2 тижні існує велика ймовірність подорожчання палива на 10 копійок. Тобто, 1% – 10 копійок, якщо йдеться про гуртові ціни на кордоні.

Якщо протягом 2 тижнів ми маємо “зайву” гривню у курсі долара, то це означає, що через 2 тижні, можливо, зміняться ціни на бензин і дизпаливо десь приблизно на 60 копійок з літра. Тобто, плюс 1 гривня у курсі долара – через 2 тижні 60 копійок на літрі,” – пояснив він.

За словами Г.Рябцева, ймовірність впливу другого чинника є набагато вищою, тому що гуртові ціни залежать від нафтових котирувань, а підстав на суттєве зростання котирувань нині немає.

Експерт додав, що останнім часом на цінову поведінку ринку пального в Україні відчутно впливає попит з боку автомобілістів.

“Більшість трейдерів, особливо ті, які сплачують податки і збори у повному обсязі, не зацікавлені у завищенні вартості нафтопродуктів. Вони свідомі того, що будь-яке підвищення призведе до відтоку споживачів на заправки і в мережі, які пропонують паливо за меншими цінами,” – пояснив він.


Не пропустіть