«Убивці за кермом»: Рада у першому читанні підтримала «драконівські» санкції для п’яних водіїв

Верховна Рада підтримала у першому читанні проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання смертності на дорогах.

За проект закону № 7064 під час сесійного засідання Верховної Ради України проголосували 240 обранцівяке, розповідає телеканал ZIK.

Законопроектом, який 4 вересня 2017 року зареєстрували народні депутати Олег Ляшко та Ігор Мосійчук, зокрема, пропонується, що за діяння, передбачені частинами 1-3 статті 286, вчинені особою, що перебувала у стані алкогольного сп’яніння або у стані, викликаному вживанням наркотичних або інших одурманюючих засобів карати позбавленням волі на строк від восьми до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк десять років.

Також законопроектом передбачено, що особа, яка позбавлена права керувати транспортним засобом, не маючи права на керування транспортним засобом керувала ним, каратиметься позбавленням волі на строк п’ять років з позбавленням права керувати транспортними засобами пожиттєво.

Один із авторів законопроекту, народний депутат, голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко, заявив, що законопроектом пропонується встановити «драконівську» відповідальність за пияцтво за кермом. Політик нагадав, що торік в Україні через п’яних водії сталося майже 6 тисяч аварій. На дорогах загинули 3,5 тисячі українців, і половина смертей – на совісті нетверезих водіїв, які є «убивцями». Відтак, якщо кермувальника спіймали п’яним, водійські права у нього пропонують забрати пожиттєво і 5 років ув’язнення, а якщо нетверезий з кермом вчинив ДТП із жертвами, пропонують позбавити його прав на все життя і щонайменше на 15 років ув’язнити.

Нардеп Ігор Мосійчук наголосив, що законопроект пропонує прирівняти п’яного за кермом, який вчинив ДТП і вбив людину, – до зумисного убивства. Політик зауважив, що на українських дорогах гине більше людей, аніж на фронті, і це негайно потрібно зупинити.

Під час обговорення обранці звернули увагу на супутні чинники, які збільшують смертність на дорогах, – продаж алкогольного сурогату та високий рівень споживання спиртного, відсутність належного контролю з боку правоохоронних органів, неякісний стан доріг, відсутність пропаганди здорового способу життя. Нардепи закликали комплексно підходити до вирішення питання безпеки на дорогах.

Комітет Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції за результатами розгляду рекомендував ВРУ ухвалили в першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання смертності на дорогах».

Під час голосування проект закону підтримали 240 обранців.


Не пропустіть