Нова дорожня реформа: чого чекати українцям

В Україні вивчатимуть доцільність облаштування на зупинках громадського транспорту спеціального, більш міцного покриття для автобусів/тролейбусів/маршрутних таксі.

Про це повідомили в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

«Ми продовжуємо вивчати і аналізувати зарубіжний досвід в підвищенні безпеки і якості доріг. Є пропозиція – проектувати на зупинках громадського транспорту більш міцне покриття для автобусів або тролейбусів. Це дозволить поліпшити стійкість і міцність цих ділянок дороги, а також зведе до мінімуму утворення рельсоподібних хвиль і вибоїн, які з’являються внаслідок гальмування транспорту. Сьогодні на багатьох зупинках таке явище зустрічається», – написав заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці в Facebook.

Завдяки нововведенню підвищиться стійкість асфальтового покриття до руйнування. Очікується, що під час гальмування транспорту на цих ділянках дороги більше не з’являться хвилеподібні напливи і вибоїни.

Експерти вже підрахували, що укріплені ділянки дороги будуть служити до 30% довше, ніж зазвичай.

Більш надійне покриття на ділянках дороги біля зупинок можна облаштувати, наприклад, з цементобетону або асфальтобетону з армуванням спеціальними решітками (геосинтетичними, металевими, композитними).

«Проектування такого покриття зможе істотно вплинути на підвищення безпеки людей на зупинках шляхом зменшення гальмівного шляху громадського транспорту до 20%, тобто шляху від початку гальмування транспорту до його повної зупинки», – підкреслив Парцхаладзе.

Джерело zi.ua

Не пропустіть