Експерти розповіли про ризики змішування різних моторних масел

Змішувати масла різних виробників і типів вважається допустимим при виникненні критичної ситуації на дорозі, вважають фахівці. Проте необхідно враховувати нюанси. Особливу увагу потрібно звертати на збіг класів масла, на його специфікацію, а також на якість.

Основне правило, якого радять дотримуватися експерти, свідчить, що будь-яке моторне масло краще, ніж його відсутність. В іншому випадку автомобілю загрожують серйозні пошкодження. Важливо також пам’ятати, що чим більше «чужого» масла доливається в мотор, тим вищий шанс виникнення проблем. Додавання не більше 10% вважається безпечним.

Автовласникам радять використовувати для доливання масла виробника, чий продукт використовувався спочатку. Також може врятувати ситуацію відповідність міжнародним стандартам API (Американський) і АСЕА (європейський). Навіть якщо виробники масел виявляться різними, збіг цих індексів знижує ризик виникнення небезпечних хімічних реакцій.

Експерти категорично не рекомендують змішувати продукти різних класів – наприклад, додавати призначений для вантажівки матеріал в мотор легкового автомобілі і навпаки. Крім того, не можна використовувати моторні та трансмісійні продукти. Також бажано дотримуватися принципу підвищення якості масла – в мінеральне доливати напівсинтетику, в напівсинтетику – синтетику.

У будь-якому випадку при виникненні проблем з маслом необхідно якомога швидше дістатися до автосервісу. Там попросити провести промивку силового агрегату і повну заміну мастильного матеріалу на рекомендований виробником автомобіля. Також доведеться поміняти фільтруючі елементи, а міжсервісний інтервал до наступної заміни скоротити в два рази.


Не пропустіть