Автоексперти розповіли про простий і швидкий спосіб перевірки гальм

Гальмівна система є важливою частиною автомобіля, яка вимагає регулярного обслуговування. Автоексперти розповіли, як просто і швидко перевірити цю групу механізмів.

Відомо, що гальмівні диски часто перевіряються за допомогою спеціального обладнання, доступ до якого можна отримати в дилерському центрі або автомайстерні. Гальмівний стенд використовується для тестів на справність системи, швидкість уповільнення при гальмуванні і оптимізації роботи комплектуючих. Незважаючи на впевненість автолюбителів, провести подібні процедури в умовах власного гаража неможливо. Тим не менш, є кілька нехитрих способів, які дозволяють оцінити ефективність гальм.

Наприклад, показовим може стати дорожнє випробування за межею населених пунктів: водієві необхідно розігнатися до 60 км/год, а потім різко натиснути на гальмівну педаль. Найчастіше про несправності говорить занос автомобіля в сторону. Якщо тягне вправо – то потрібно оцінити стан правого колеса і навпаки. У той же час, під час натискання потрібно звернути увагу на вібрацію, яка вважається нормальною для авто з ABS. У разі відсутності цієї технології – проблема криється в надмірному нагріванні і деформації дисків.

Рекомендується також регулярний огляд дисків на наявність іржі, подряпин, відколів та інших недоліків. Не зайвим також стане перевірка рівня гальмівної рідини, яка не повинна бути нижче мінімальної позначки, і мати запах гару або бруду. Нарешті, слід прислухатися до роботи ручного гальма за допомогою різкого переміщення рукоятки. Пристрій не має видавати більше 3-5 клацань. В іншому випадку – критично важливо звернутися за допомогою в автосервіс.


Не пропустіть