Що робити, якщо в машині немає домкрата?

На сучасних автомобілях, особливо націлених на ринки з добре розвиненою і якісної дорожньої мережею, з заводу встановлені домкрати зустрічаються все рідше. На їх місце приходить набір, що складається з компресора і спеціального вулканізуючого герметика. Він годиться тільки для тимчасового «заліковування» невеликих отворів, які залишають дрібні цвяхи, шурупи та інші тонкі металеві предмети. Але з більш пошкодженим колесом такому новомодному набору не впоратися, пише Костянтин Куц на auto.ria.com.

Безпека – понад усе

Перед тим, як експериментувати і міняти шину без домкрата, потрібно пам’ятати про декілька правил безпеки. По-перше, всім пасажирам слід залишити автомобіль, щоб максимально зменшити навантаження на саморобний упор, який ви встановите замість домкрата. Також небажано і навіть небезпечно проводити заміну колеса на дорозі під ухилом, на підйомі, або спуску. Перед виконанням усіх ризикових операцій, приготуйте запасне колесо заздалегідь, щоб машина якомога менше перебувала без однієї «ноги» і щоб вам в нестійке авто не довелося лізти за «запаскою».

Ближче до землі

Якщо у вас спустило колесо, а домкрата під рукою не виявилося, то один із способів, який радять досвідчені водії, – виїзд на ґрунтове узбіччя. Під опору домкрата, елемент підвіски, або картер моста підкласти цеглини або дошки (головне щоб ця конструкція була стійкою), а поки травмоване колесо ще стоїть на землі, трохи відкрутити колісні болти/гайки. Вся заковика полягає в тому, як зняти колесо. Все просто – підкопують під нього і вже висяче колесо знімаєте. Врахуйте, що накачана «запаска» буде більшою, тому поглиблення рийте з запасом. Після заміни не забудьте затягнути болти, прибирайте упори і – в дорогу.

На твердому покритті

Також поміняти покришку можна і за допомогою штучної височини. Для цього слід спущеним колесом акуратно наїхати на високу перешкоду – камінь, цегла (головне – щоб він був не нижче профілю покришки). Далі під важіль передньої або задньої підвіски (в залежності від того з якою віссю у вас проблема) потрібно встановити упор, а друге, ціле колесо тієї ж осі, слід зафіксувати з двох сторін. Знявши спусчене колесо і прибравши камінь, на якому воно стояло (вага переміститься на упор під важелем), «запаску» доведеться приспустити, щоб зменшити зовнішній діаметр шини і полегшити процес її установки. Після заміни колеса його слід накачати, щоб розвантажити і акуратно вибити підпірку з-під важеля, а потім можна продовжувати рух. Відзначимо, що цей метод не з простих, вдаватися до нього краще в крайньому випадку, коли «підкопатися» під пошкоджене колесо не вдасться.

Разом

Звичайно, описані нами методи можуть виручити у важкій ситуації, але вони вимагають певної вправності, спритності і часом незвичайної сили, а самі по собі можуть стесати пальці і забруднити одяг. Але найпростіший і не менш вірний спосіб – «поголосовать» і попросити домкрат у проїжджаючих повз автомобілів. Як показує особистий досвід, наші автолюбителі в життєвих суєтних буднях не загубити почуття взаємодопомоги, так що обов’язково вам прийдуть на допомогу і поділяться домкратом, можливо навіть безкорисливо.


Не пропустіть