На чому їздив Брежнєв (Фото)

Як відомо, «дорогий Леонід Ілліч» був пристрасним автолюбителем, який мав у своєму гаражі низку рідкісних автівок зі всього світу. Автомобільні експерти підготували список найцікавіших іномарок з автопарку генерального секретаря.

Насамперед їх зацікавив культовий американський седан Chevrolet Bel Air 1955 року складання. Ця машина вироблялася концерном General Motors із 1949 по 1975 роки. Модель назвали на честь найпрестижнішого району Лос-Анджелеса.

Не менш цікавий, але солідніший – преміальний Mercedes-Benz 600 Pullman 1969 року виробництва. Радянському лідеру машину подарував канцлер ФРН Віллі Брандт. Це дуже рідкісна модель, т.к. у світі є лише два автомобілі з шістьма дверима. Ними володіли глава СРСР та імператор Японії. Брежнєвський автомобіль 14 років тому придбав німецький колекціонер за 103 600 євро.

Третій у топі – Citroën SM 1971 року, який дістався у подарунок від французького президента Жорж Помпіду. В рух модель приводить інжекторний агрегат V6 від Maserati потужністю 188 кінських сил. Для Леоніда Ілліча ця модель виявилася тісною. Крім того, він висловлював думку про те, що «хвалений італійський двигун надто галасливий». Восени 1983 року іномарку віддали Московському автомобільно-дорожньому інституту. У 1998 році SM доставили нового власника до Нідерландів.

Вважається, що перший екземпляр моделі Nissan President був службовим авто прем’єра Японії, другий — подарували Брежнєву. Після його смерті автомобіль став власністю дочки Галини. Вона продала Nissan в Україну – ігумену Почаївської Лаври. Є дані про те, що потім цей екземпляр змінив ще чимало власників та на одному з салонів рідкісних і екзотичних авто продавався за 160 тисяч доларів.

Галина та її чоловік подарували генсекові Opel Kapitan шостої генерації 1960 року. У підкапотному просторі цієї іномарки працює двигун з робочим об’ємом на 2,6 літрів з віддачею 89 кінських сил у парі з триступеневою механічною коробкою передач. Витрати палива досягли 12 літрів на 100 км пробігу, а стелею швидкості була позначка 150 км/год.

Джерело Carsweek

Не пропустіть