Стало відомо, наскільки може подорожчати автогаз після підвищення акцизу

Голова фінкомітету Верховної Ради Данило Гетманцев анонсував підвищення акцизу на автомобільний газ утричі та заявив, що це перспектива кількох місяців. Експерт профільної аналітичної агенції «НафтоРинок» Олександр Сіренко у коментарі Інституту досліджень авторинку розповів, як це вплине на кінцеву ціну пропан-бутану.

За його словами, якщо акциз на автогаз зросте з 52 до 169 євро за 1000 л, то літр LPG в опті та роздробі подорожчає приблизно на 5 грн лише на різниці акцизів.

«У грудні ціна на АЗС під тиском пропозицій в гурті повернеться на показники жовтня — до 30 грн/л. Надалі, сподіваюсь, будуть лише ринкові чинники: котирування, валюта, попит/пропозиція. Щоправда, на наступний рік анонсований черговий епізод змін податків, а саме намагання підняти акциз. А це, нагадаю, обійдеться водіям приблизно у плюс 5 грн/л», – таким О.Сіренко бачить найбільш ймовірний сценарій.

Як повідомлялось, впродовж листопада середня вартість автогазу в роздробі зросла на 30%. Наразі ціни на пропан-бутанову суміш знизились до 34,94 грн/л.


Не пропустіть