Топ-10 легкових авто, які перетворяться на кросовери

Які моделі легкових автомобілів найближчим часом стануть кросоверами

Стань кросовером, або помри – такі порядки сьогодні панують в світі автомобілів. Безумовно, це всього лише жарт, проте в ньому все ж є чимала частка правди. Про що свідчить кількість легкових автомобілів, які найближчим часом виробники перетворять у позашляховики.

В основному, «під ніж» потраплять компактні хетчбеки і інші не найпопулярніші моделі, яким вирішили дати другий шанс.

MMR.net.ua відібрав 10 найцікавіших «легковиків», які найближчим часом перетворяться на кросовери. І, можливо, деякі з них навіть доберуться до українських автосалонів.

Toyota Corolla

Швидше за все, вже до кінця 2020 року ми побачимо кросовер на базі Toyota Corolla. Компанія не просто активно працює над проектом, а вже навіть вивела автомобіль на дорожні випробування. Щоправда, поки в камуфляжі.

У модельному ряду Toyota позашляхова Corolla встане на сходинку нижче RAV4.

Гаму двигунів кросовер розділить зі звичайною «Короллою». Очікується, що в неї увійдуть атмосферні двигуни об’ємом 1,8 і 2 літри потужністю 139 і 169 кінських сил відповідно. Пару першому мотору складе тільки варіатор, а другому ще й 6-ступінчаста механічна коробка передач.

Renault Sandero

У Renault Sandero вже є крос-версія, яка називається Stepway. Однак, судячи з усього, компанія вирішила випустити на базі хетчбека повноцінний кросовер, який повинен буде скласти конкуренцію Volkswagen T-Cross.

Нова Sandero Stepway буде істотно відрізнятися від хетчбека.

У топових комплектаціях автомобіль отримає новий двигун, розробкою якого Renault займалася спільно з Mercedes-Benz. Це 1,33-літровий бензиновий мотор потужністю 150 кінських сил і 250 Нм крутного моменту.

У продажу кросовер має з’явитися в 2021 році. Швидше за все, автомобіль буде продаватися і в Україні. Адже «Сандеро» дуже популярна в українських покупців.

Mitsubishi Lancer

Mitsubishi планує використовувати назву Lancer для свого нового компактного кросовера. Основним конкурентом автомобіля стане Toyota C-HR.

Новинка отримає дизайн в стилі концепту e-Evolution (на фото), який був представлений в 2017 році на автосалоні в Токіо. Швидше за все, кросовер побудують на CMF – платформі альянсу Renault-Nissan, на якій вже випускається Mitsubishi Outlander.

Прототип Mitsubishi e-Evolution був оснащений електричною установкою, даних про яку в компанії так і не надали. Новий Lancer ж імовірно стане гібридом. Щоправда, інформації про «начинку» моделі наступної генерації також поки немає.

Peugeot 308

Навесні 2021 року дебютує нове – третє – покоління Peugeot 308. Крім хетчбека і універсала в лінійці моделі також з’явиться і кросовер.

З огляду на те, що у марки вже є кросовер Peugeot 3008, ймовірно, 308-й не буде повноцінним позашляховиком. Швидше за все, ми побачимо хетчбек з пластиковим обвісом, збільшеним кліренсом і іншими зовнішніми атрибутами SUV.

Крос-версія Peugeot 308 надійде в продаж в 2022 році. Крім того, в рамках програми електрифікації, яка торкнеться всіх брендів і моделей PSA, новому Peugeot 308 додадуть версію на електричній тязі. Швидше за все, вона буде побудована за аналогією з Peugeot e-208.

Kia Rio

Kia по-справжньому задумалася про створення повноцінного субкомпактного кросовера. Інформації про нього поки що вкрай мало. Однак, за даними ЗМІ, в основу хочуть покласти Rio.

Головним аргументом на користь кросовера стали показники продажів моделі Xceed, які виявилися досить високими.

Потрібно відзначити, що у Rio вже є модифікація для бездоріжжя з приставкою X-Line. Крос-версія хетчбека відрізняється від базової збільшеним до 195 міліметрів дорожнім просвітом, обвісом і доопрацьованою підвіскою.

Toyota Yaris

У квітні 2020 року Toyota представила маленький гібридний кросовер на базі Yaris, який отримав позначення Cross. При цьому новинка значно відрізняється від звичайного «Яріс».

Інтер’єр Yaris Cross стилістично схожий на свого «батька», проте в кросовері інакше розташовані прилади, змінилося оформлення центральної консолі і дверних вставок, а також вперше з’явилася можливість скласти спинку заднього дивана в пропорції 40:20:40.

Кросовер оснастили гібридною силовою установкою, до складу якою входять 1,5-літровий бензиновий турбодвигун, електромотор і літій-іонні батареї. Сумарна віддача – 116 кінських сил.

Модель отримала систему повного приводу Toyota AWD-i з електродвигуном на задній осі. Він допомагає автомобілю при старті з місця і на слизькому покритті.

Ford Mondeo

Ford Mondeo нового покоління також має стати кросовером. За попередніми даними, разом з пластиковим обвісом кузова і збільшеним кліренсом новинка отримає під капот 2-літрову «турбочетверка», поєднується з 8-ступінчастою автоматичною трансмісією.

Але щоб успішно конкурувати з Subaru Outback, яку готують в основні суперники Mondeo на північноамериканському ринку, у нього повинен бути повний привід, та й в цілому машина має бути побудована і позиціонуватися не як піднятий універсал, а саме як кросовер.

Якщо це завдання буде вирішено, то модель може виявитися затребуваною не тільки в США, але і в Україні.

Citroen C4

Citroen замість нового покоління хетчбека C4 випустить кросовер, який отримає цю ж назву. Таку заяву зробив директор французького автовиробника по продуктам Лоуренс Хансен.

Як пояснив Хансен, новинка отримає не тільки новий тип кузова, але також стане першою моделлю марки з оновленим фірмовим стилем. До того ж, крім звичних двигунів внутрішнього згоряння, нова модель отримає і повністю електричну версію.

Toyota Aygo

Toyota має намір змінити концепцію сіті-кара Aygo. Модель третього покоління стане вище, отримає збільшений кліренс і буде виглядати як міні-позашляховик.

Третє покоління Aygo розроблять з прицілом на можливу електрифікацію, але спочатку на ринок вийде версія з легким і недорогим двигуном внутрішнього згоряння.

Mini Clubman

Невеликий універсал Mini Clubman в новому поколінні стане кросовером. На це журналістам натякнув шеф-стиліст британської марки Олівер Хейлмер.

Mini Clubman з’явився в 2007 році. У 2015-му світ побачило нове покоління універсала. Однак його продажі залишають бажати кращого. Та й взагалі, в останні роки продажу Mini постійно знижуються.

Щоб змінити ситуацію, боси Mini мають намір провести серйозні зміни в своїй модельній лінійці. Зокрема, Clubman збільшиться в розмірах і стане повноцінним кросовером. Можливо, він також отримає версію з електричною силовою установкою.

автор Віталій Єрмаков, спеціально для MMR.net.ua


Не пропустіть