Топ-10 кращих електричних кросоверів у 2020 році

Які електричні кросовери можна визнати кращими в 2020 році

У наш час кросовери настільки популярні, що навіть виробники електромобілів змушені слідувати цій тенденції. Результат: на ринку електричних авто вже можна говорити про серйозну конкуренцію в сегменті SUV.

Щоправда, далеко не всі електричні позашляховики офіційно представлені в Україні. Однак це не означає, що вони не варті уваги. Адже сьогодні практично будь-яку модель можна купити у «сірих» дилерів, або замовити доставку практично з будь-якої точки земної кулі.

Головним показником крутості електромобіля залишається запас ходу. Саме його ми і взяли за основу, коли формували «десятку» кращих електричних кросоверів сучасності. В нашу добірку потрапили моделі, які вже продаються, або їх продажі стартують не пізніше 2021 року.

Всі показники запасу ходу електромобілів вказані по циклу WLTP.

Mustang Mach-E (600 км)

Без перебільшення найяскравіший електричний дебют останніх років – це Mustang Mach-E, перший електромобіль підрозділу Ford, який до цього виробляв виключно маслкари.

Mustang Mach-E має дві задньопривідні модифікації:

  • Базова – з батареєю на 75,7 кВт*год і мотором на 255 кінських сил;
  • «далекобійна» – з батареєю на 98,8 кВт*год і мотором на 282 кінські сили.

Крім того, в лінійку увійдуть повнопривідні варіанти. Батареї у них будуть ті ж самі. А ось мотор потужніший – на 332 кінські сили.

Запас ходу в залежності від версії варіюється від 340 до 600 кілометрів.

Буде і «заряджена» версія «масл-кросовера» – Mustang Mach-E GT. До складу його силової установки увійдуть два електромотори сумарною потужністю 459 кінських сил і батарея на 98,8 кіловат-години.

Продажі Mustang Mach-E стартують в 2021 році. Однак в Україні він навряд чи буде представлений офіційно.

Tesla Model X (507 км)

Найкрутішим електричним кросовером з точки зору запасу ходу, який можна купити вже сьогодні, залишається Tesla Model X. На одному заряді батареї електрокар може проїхати більше 500 кілометрів (по циклу WLTP).

Електромобіль оснащується батареєю на 100 кВт*год, що дозволяє йому проїжджати більше 500 кілометрів на одному заряді.

Щоправда, такий результат демонструє не найкрутіша Model X. Якщо ви хочете заряджену версію кросовера, то доведеться миритися з меншим запасом ходу – 485 кілометрів.

Електромобілі Tesla не представлені в Україні офіційно. Однак їх популяризацією активно займаються «сірі» дилери.

Jaguar I-Pace (470 км)

Jaguar I-Pace – на сьогодні єдиний електричний кросовер преміального класу, який представлений в Україні офіційно.

I-Pace оснащується двома електричними моторами, сумарна потужність яких становить 400 кінських сил. Крутний момент агрегатів – майже 700 Нм. Ці показники дозволяють електромобілю розганятися до «сотні» за 4.8 секунди – на 0.3 секунди швидше, ніж Mercedes EQC.

Ємність батареї Jaguar I-Pace – 90 кВт*год. Від побутової розетки її можна зарядити за 13 годин 30 хвилин. Швидка зарядка дозволяє «заправитися» на 80% за 40 хвилин.

Kia e-Niro (455 км)

Kia e-Niro оснащується такою ж батареєю, як і Kia e-Soul – на 67.1 кВт*год. Однак по циклу WLTP електрична «Ніро» на одному заряді проїжджає на кілька кілометрів більше – у електрокара нижче середній показник споживання електроенергії.

Силові агрегати у e-Soul і e-Niro також ідентичні. Правда, до «сотні» другий електрокар розганяється повільніше – за 7.8 секунди. e-Niro доступна для замовлення у офіційних дилерів Kia в Україні.

Kia e-Soul (452 ​​км)

Європейська версія електричної Kia Soul була представлена ​​в березні 2019 року на автосалоні в Женеві. Електромобіль отримав нове позначення – e-Soul – і більш ємну батарею на 67.1 кВт*год.

Новий акумулятор дозволив збільшити запас ходу e-Soul до 452 кілометрів.

Кросовер оснащується електричним мотором, який здатний видавати більше 200 кінських сил потужності і майже 400 Нм крутного моменту. З місця до «сотні» електрокар розганяється за 7.6 секунди.

Kia e-Soul офіційно представлений і в Україні.

Hyundai Kona Electric (449 км)

Hyundai Kona Electric має відмінний показник запасу ходу – майже 450 кілометрів. І це при тому, що електромобіль оснащений відносно невеликою батареєю – близько 67 кВт*год.

Електричній «Коні» вдалося обійти своїх конкурентів від Mercedes і Audi, маючи менший акумулятор, завдяки тому, що у корейського електромобіля всього один мотор. А це означає, щ і енергії він потребує набагато менше.

Kona Electric доступна для замовлення у офіційних дилерів Hyundai в Україні.

Volvo XC40 Recharge (425 км)

Volvo вже давно «лякає» своїх шанувальників тим, що переведе весь свій модельний ряд на електрику. Однак перший електромобіль марки з’явиться у продажу лише в 2020 році. Це буде електрична версія субкомпактного кросовера Volvo XC40, який отримав приставку Recharge.

Електромобіль оснастять батареєю на 78 кВт*год, що дозволить йому проїжджати на одному заряді 425 кілометрів.

Орієнтовна ціна Volvo XC40 Recharge – 59 000 євро.

Новинка цілком може з’явитися і в Україні, адже місцевий офіс шведського бренду дуже активний. І намагається пропонувати українцям найсвіжіші розробки компанії.

Audi e-tron (417 км)

E-tron – перший серійний електромобіль Audi. Кросовер має більш ємну батарею, ніж Mercedes EQC, – 95 кВт*год. Втім, корисний об’єм їх батарей відрізняється не сильно. До того ж e-tron більше, а це означає, що і витрата енергії у нього вище. Як результат, за циклом WLTP обидва електрокара мають однаковий запас ходу.

У стоці Audi e-tron приблизно на 10 000 євро дорожче від свого «мерседесівського» побратима. Стартова ціна кросовера – 80 000 євро.

Одна з фішок «е-трону» – він може оснащуватися камерами замість зовнішніх дзеркал заднього виду, зображення з яких виводиться на спеціальні монітори. Дана опція доступна в країнах, де законодавство не забороняє подібні нововведення.

Audi e-tron офіційно представлений в Україні. Ціни на електрокар стартують з 1,7 мільйона гривень.

Mercedes-Benz EQC (417 км)

Продажі Mercedes-Benz EQC стартували в травні 2019 року. Електричний кросовер отримав батарею ємністю 85 кВт*год і два електричні мотори – по одному на кожній осі.

Сумарна віддача моторів – 408 кінських сил і 760 Нм крутного моменту.

Від стандартного зарядного пристрою, який йде в комплекті з автомобілем, EQC можна зарядити приблизно за 12 годин. Швидка зарядка дозволяє «заправити» батарею на 80% за 34 хвилини.

Стартова ціна Mercedes EQC в Європі – 71 300 євро. Можливо, в майбутньому з’являться і більш бюджетні версії. Також не виключено, що німці випустять версію з одним мотором і, відповідно, великим запасом ходу.

Mercedes EQC не представлений офіційно в Україні.

Peugeot e-2008 (310 км)

Peugeot 2008 другого покоління обзавівся модифікацією з нульовим рівнем викидів. «Зелений» кросовер живіться від 136-сильного електромотора, а батарея на 50 кВт*год розміщена під підлогою.

Запас ходу електричного кросовера складає 310 км, що на 30 менше, ніж у електричного 208-го з аналогічною установкою.

На підзарядку e-2008 від побутової електромережі доведеться витратити 16 годин, а при використанні експрес-зарядки запас енергії можна поповнити до 80% за півгодини.

Поки Peugeot e-2008 не представлений в Україні офіційно. Хоча продажі нового покоління кросовера на українському ринку вже стартували.

автор Віталій Єрмаков, спеціально для MMR.net.ua


Не пропустіть