Топ-7 кращих недорогих вживаних авто для сім’ї та не тільки

Як відомо, Україна станом на 2023 рік перебуває у стані повномасштабної національно-визвольної війни. Купівельна спроможність населення надзвичайно низька, втім, їздити-то на чомусь треба! Тому видання MMR.net.ua підготувало 7 найкращих пропозицій серед автомобілів з вторинного ринку. Це саме ті автомобілі, на які варто звернути увагу, коли шукаєш щось сучасне, але з пробігом, і за розумні гроші. Ми підібрали представників різних класів, щоби зробити підбірку якомога універсальнішою: седан, кросовер, «пиріжок» та навіть електромобіль – ви знайдете тут усе.

Hyundai Accent & Kia Rio

  • Рік випуску: 2017 – н.ч.
  • Ціна в Україні: від $9 500.

Цих двоє корейських малих седанів відповідають потребам більшості українців як ніхто інший. Наприклад, базовим оснащенням для Hyundai Accent останнього покоління є кондиціонер, системи ABS та курсової стійкості ESC, помічник при старті під гору та датчик тиску в шинах. Серед обладнання в дорожчих комплектаціях – однозонний клімат-контроль, парктронік позаду та камера заднього виду. «Офіційний» Кіа Rio побудований на іншій платформі , проте оснащений тими ж вузлами і агрегатами, що і Хюндай. Зокрема під капотом в офіційно ввезених в Україну машин працює 1.4-літровий бензиновий мотор, що видає 100 к.с. Кіа також попадається з 123-сильним двигуном об’ємом 1.6 л. КПП – 6-ступенева, механічна або автоматична. Об’єм багажника – 480 літрів для обох авто.

Переваги: симпатичний дизайн, практичність кузова «седан», компактність і надійність.
Недоліки: Акцентів та Ріо останніх генерацій не так багато на вторинному ринку України.

Dacia Duster

  • Рік випуску: 2013–2017;
  • Ціна в Україні: від $9 000.

Шукаєте доступну, надійну та простору машину для комфортного пересування як в місті, так і по полю? Сміливо зупиняйтеся на першій генерації Dacia Duster! Цей апарат напрочуд гротескно справляється з бездоріжжям і відомий своєю невибагливістю до умов експлуатації, як і всі моделі Dacia. Високий кліренс (21 см) і повний привід не дадуть застрягнути практично ніде. Власне, модифікація з чотирма ведучими колесами доступна тільки з мотором 1.5 dCI К9К на 115 к.с. Ми в MMR.net.ua вважаємо бюджетний румунський позашляховик фаворитом в якості універсальної сімейної машини на щодня, тим паче, що на вторинному ринку є чимало пропозицій Дастерів.

Переваги: високий кліренс, чудова плавність ходу, серйозна прохідність версій 4х4, надійність і простота в експлуатації.
Недоліки: надто простодушний салон, відсутність АКПП у поєднанні з повним приводом.

Volkswagen Up / Skoda Citigo / SEAT Mii

  • Рік випуску: 2012 – н.ч.
  • Ціна в Україні: від $5 000.

Німецький сітікар випускається вже 10 років. І разом з тим не скажеш, що він застарів для 2023 року. Маленький Volkswagen має ще двох моделей-близнюків: від Skoda та SEAT. Їх випуск вже згорнули, проте на вторинному ринку України знайти підходящі варіанти теж можна. Up буває з трьома або п’ятьма дверима, а його оригінальний квадратний дизайн робить салон доволі просторим для 4-х пасажирів. Багажник також розумного розміру: 251 літр із піднятими задніми сидіннями та до 959 літрів зі складеними. Салон хетчбека порадує якістю зборки і непоганою, як на клас, шумоізоляцією.

Переваги: доступність, маневреність, економічність, наявність електро-модифікації.
Недоліки: слабкий мотор, низький кліренс, скромне оснащення.

Mitsubishi ASX

  • Рік випуску: 2010 – н.ч.
  • Ціна в Україні: від $12 000.

Mitsubishi ASX можна придбати і за 10 тисяч доларів. По низу ринку ідуть машини 2010-2013 років випуску, з пробігами іноді 200-250 000 кілометрів, механічною КПП і переднім приводом. Серед пропозицій не мало екземплярів завезено з ЄС – такі ASX-и часто зустрічається з дизельним мотором 1.8 на 150 к.с. Нажаль (чи на краще), привезених з Північної Америки «Міциків» теж вистачає. Їх легко вичислити – у США і Канаді ASX має назву Outlander Sport і був доступний зокрема з ненажерливим 2.4-літровим бензиновим мотором. За 12 років випуску моделі встановлювалися і інші агрегати, але тут MMR.net.ua виокремлює найбільш популярні.

Переваги: практичність, хороша ергономіка, висока надійність і розповсюдженість запчастин.
Недоліки: у нас не мало «битків» з Північної Америки, безступенева АКПП типу «варіатор».

Suzuki Vitara

  • Рік випуску: 2015 – н.ч.
  • Ціна в Україні: від $11 000.

Японський кросовер Suzuki Vitara справляє враження добротної та довговічної машини. Багато людей шукають чогось саме такого – щоби було зручне, якісне і передбачуване. Приналежність Вітари до малих кросоверів забезпечить вам доволі об’ємний салон при невеликих габаритах кузова, а також  доволі висока посадка за рулем. Відповідно, маневрування в місті при таких даних буде вкрай простим. Повний привід, мала маса і високий кліренс (18.5 см) – це дасть вам хорошу  впевненість у собі як в умовах міста, так і на пересічній місцевості. Suzuki Vitara буває як з автоматичною, так і з механічною КПП. Двигуни на більш ранніх серіях переважно бензинові: 1.6 (120 к.с.) та 1.4 турбо (140 к.с.).

Переваги: надійність, практичність, можливість вибрати повнопривідну модифікацію.
Недоліки: для когось надто консервативний.

FIAT Qubo

  • Рік випуску: 2008 – н.ч.
  • Ціна в Україні: від $6 000.

Італійський пасажирський «пиріжок» – FIAT Qubo і справді доволі схожий на кубик. Він сподобається тим, хто шукає максимум універсальності за доступною ціною. Місця в салоні для п’ятьох чоловік вистачає з надлишком, а у разі потреби задні сидіння можна відкинути і перевезти всередині хоч кухонну плиту, хоч оберемки дров – тип кузова дозволяє! Оновлена версія ФІАТа К’юбо випускається з 2016 року і оснащується

двома двигунами на вибір: бензиновий 1.4 (77 к.с.) та дизельним 1.3 (95 к.с.). Трансмісія виключно механічна. MMR.net.ua підсумовує: «чобіток» Qubo – це недорогий в експлуатації малий автомобіль з купою простору всередині.

Переваги: утилітарність, надійність, доступність, зручність.
Недоліки: аскетичний, доволі повільний на ходу, посередній кліренс.

Nissan Sylphy

  • Рік випуску: 2018 – н.ч.
  • Ціна в Україні: від $17 000.
  • Ємність батареї: 38 кВТ.
  • Запас ходу: 330 км.

Японський седан Nissan Sylphy являє собою седан Sentra для КНР, але з агрегатними компонентами від LEAF другої генерації. Про цей електрокар слід сказати, що, як і LEAF, він не має системи охолодження чи підігріву батареї, але, з другого боку, внаслідок технічної схожості у вас буде мінімум клопотів з обслуговуванням чи пошуком запчастин для цієї машини. Цікаво, що електричний Sylphy досі випускається на заводі в Китаї, тому пригон свіжих екземплярів звідки на найближчі роки забезпечений. Їх і так доволі багато у продажі в Україні, бо ця модель надійна, практична і доступна, а відтак попит на неї – стабільний.

Переваги: екологічність, економічна витрата енергії, розповсюдженість комплектуючих.
Недоліки: потреба у перехіднику для зарядки на електростанціях України, реальний пробіг в умовах міста – до 300 км.