Топ-10 доступних та економічних хетчбеків у 2023 році

Що може бути кращим за зручний, маневрений і економічний хетчбек, який оснащений усім необхідним у 2023 році обладнанням? Спеціалісти з видання CarBuyer задумались над цим і склали список з десятки найкращих хетчбеків В-класу (або малого класу), на які варто звернути увагу всім молодим та активним  людям. Ми в MMR.net.ua розповідаємо тут сьогодні, що думають британські журналісти про кожен з десятки найкращих.

Skoda Fabia

Нова «чешка» більша, ніж будь-коли, з 380-літровим багажником, який достатньо великий, щоб конкурувати з більшими хетчбеками, такими як Volkswagen Golf , і водночас випереджати своїх суперників.

Величезним інтересом для покупців є широта опціонального оснащення, включаючи підігрів керма та лобового скла, бездротову зарядку смартфона та двозонний клімат-контроль. Це функції, яких ви не обов’язково очікуєте від бюджетного малого хетчбека, навіть із панорамним скляним дахом. Покупці можуть вибирати лише з бензинових двигунів – і тут видання CarBuyer радить пропустили модель початкового рівня із недостатньою потужністю та віддали перевагу 1,0-літровому TSI із середньою специфікацією, оскільки він пропонує краще поєднання продуктивності та економії палива.

Renault Clio

Останній Renault Clio пропонує неперевершений стиль, а також зміст завдяки своєму шикарному зовнішньому дизайну та практичному, наповненому технікою інтер’єру. М’які на дотик матеріали та великий сенсорний екран у портретному стилі додають Clio привабливості, а багажник об’ємом 391 л може відповідати декільком пропозиціям класу вище. Окрім того, новий Clio має п’ятизірковий рейтинг безпеки Euro NCAP, а п’ятирічна гарантія (ЄС) зробить експлуатацію легкою.

1,2-літровий бензиновий двигун є очевидним вибором для більшості покупців, пропонуючи достатню економічність і бадьорість для середніх покупців хетчбеків В-класу. Однак для тих, хто потребує справді низьких експлуатаційних витрат, E-Tech Hybrid використовує невеликий акумулятор і коробку передач із технологією F1, щоби досягти витрат палива близько 4.5 л/100 км.

Volkswagen Polo

Якщо ви прагнете чогось більшого, ніж пересічні хетчбеки В-класу, Volkswagen Polo вже давно є топ-вибором. Фейсліфтинг Polo у 2021 році приніс сюди багато технологій від Volkswagen Golf 8 генерації, тож тепер усі автомобілі мають цифрові приладові панелі та восьмидюймовий сенсорний екран навіть у базовій комплектації.

Модельний ряд Polo складається з трьох різних рівнів комплектації, серед яких версія Style, що оснащена 1,0-літровим двигуном TSI потужністю 94 к.с., є ідеальним варіантом на думку CarBuyer. Німецький хетчбек пропонує неймовірно вишукані враження від водіння для такого маленького автомобіля, при чому їзда може бути навіть дуже цікавою, особливо в комплектації Polo GTI. Однак справжня річ, яка стримує його, — це дешевша Skoda Fabia, яка, на думку mmr.net.ua, пропонує краще співвідношення ціни та якості.

Peugeot 208

Останні моделі Peugeot допомогли компанії відійти від епохи, коли її автомобілі здавалися трохи нудними, і 208, безперечно, є одним з таких прикладів. Дизайн миттєво привертає увагу зі світлодіодними іклами, які не схожі ні на що в цьому класі, а вплив класичного Peugeot 205 помітний під деякими кутами. Він базується на абсолютно новій платформі, яка дозволила випустити електричну версію Peugeot e-208 із запасом ходу до 350 км.

Насправді всі комплектації 208 трохи дорожчі порівняно з конкурентами. Однак журналістам CarBuyer  подобається високотехнологічний інтер’єр (навіть якщо ергономіка i-Cockpit може відштовхнути деяких покупців), тоді як бензинові та дизельні двигуни давно випробувані й надають хорошу тяговитість і економічність.

SEAT Ibiza

Хетчбек SEAT Ibiza подорослішав, але це не означає, що він втратив свій блиск. Ми в mmr.net.ua погоджуємося з тезою, що Ібіца залишається привабливою для їзди міськими вулицями та автострадами, зберігає молодіжний і стильний образ, який приваблює нових покупців.

Негативні сторони залишаються незначними: верхню частину «торпедо» можна було б зробити з трохи приємнішого пластику, плюс відсутність класичної тридверної моделі може дещо відштовхнути – але SEAT не єдиний відсік 3-дверки, якщо бути чесними. Оберіть 1,0-літровий трициліндровий бензиновий двигун із турбонаддувом і комплектацію SE Technology, і ви точно не помилитеся – особливо тому, що це красива, зручна і азартна у їзді машина іспанського бренду.

Opel Corsa

Хетчбек Opel Corsa — одна із найпопулярніших машин у Великій Британії, якою їздять усі: від інструкторів з водіння до студентів і до звичайного покупця автомобіля. Лінійка комплектацій Corsa тягнеться від базової моделі з бензиновим двигуном SE Edition до топової комплектації Ultimate. Існує навіть повністю електричний варіант із запасом ходу близько 330 км і доступом до швидкої зарядки 100 кВт.

Обсяг багажника складає 309 літрів, тож Corsa, хоча й не є лідером у своєму класі, залишається конкурентоспроможною в цьому плані. Усі версії стандартно оснащені семидюймовим центральним сенсорним екраном з Apple CarPlay і Android Auto. Хоча мультимедійна система може бути не такою  яскравою, як у деяких конкурентів, Опель Корса  отримає новий двоекранний комплекс Pure Panel від Peugeot-Citroen під  час планового рестайлінгу.

Honda Jazz

Найновіший гібрид Honda Jazz, попри свою приналежність до хетчбеків В-класу, дарує відчуття малого MPV завдяки своїй високій, вертикальній формі. Просторий приємний салоні Jazz вражає простором для ніг і може конкурувати з набагато більшими авто. Ви також отримаєте фірмові «Magic seats» на Jazz, які складаються до підлоги або піднімаються як в кінотеатрі, щоб за потреби можна було перевезти щось на кшталт високих вазонів тощо.

Силова установка Honda Jazz вражає: тут є бензиновий двигун 1,5 (109 к.с.) і подвійні електромотори, один з яких приводить в рух передні колеса, а інший перетворює енергію для зберігання в акумуляторі для використання в режимі EV. При розумній їзді містом Jazz легко перемагає бензинових і дизельних конкурентів, досягаючи витрат палива 3.7 л/100 км. І, звісно, тут є ​​легендарна надійність Honda.

Citroen C3

Оновлений Citroen C3 змінився в деталях: фірмові прогумовані молдинги Airbump на дверях замість семи повітряних секцій тепер мають три, але більші. Крім того, крісла в салоні відтепер оснащені технологією Advanced Comfort Seats: шар спеціальної піни всередині сидінь був збільшений з 2 до 15 мм, а поперекова підтримка стала потужнішою. Не забуваємо про плавність ходу С3-го і віддаємо належне: це сама комфортабельність.

1,2-літрові бензинові двигуни доступні з потужністю 82 або 110 к.с., з витратою палива близько 5.6-6.2 л/100 км. За даними CarBuyer, 1,5-літровий дизельний мотор (100 к.с.), але він доступний лише на топових моделях Shine Plus і може бути оснащений лише 6-ступеневою механічною коробкою передач. За даними mmr.net.ua його витрати палива дорівнюють 4.5 л/100 км.

Dacia Sandero

Румунський хетчбек Dacia Sandero вирізняється в одному ключовому аспекті: співвідношення ціни та якості. Базуючись на платформі останнього Renault Clio, новий Sandero набагато сучасніший за свої попередні генерації на В0-архітектурі. Завдяки великому багажнику, а також вражаючому простору для ніг усередині Сандеро чудово підходить на роль невеликого сімейного авто.

Dacia не тільки доступніша за будь-кого у списку, але також економічна та недорога в обслуговуванні, тому в експлуатації Sandero також не розорить. Правда, це не найшвидше і не найцікавіше авто для водіння, але це не було метою для Dacia. Sandero також є одним із небагатьох автомобілів на ринку, який пропонується з заводським ГБО 5 покоління, яке дає змогу заправлятися бензином та дешевшим зрідженим газом.

Ford Fiesta

Колись король сегменту малих хетчбеків, Ford Fiesta за останні кілька років зазнав деякого падіння у продажах. Покупці мають час до літа 2023 року, щоб отримати замовлення на останнє покоління Fiesta.

Попри грядуче зняття з виробництва, малий Ford все ще залишається одним із найкращих хетчбеків В-класу для водіння.

Виберіть один із жвавих 1,0-літрових двигунів EcoBoost і шестиступінчасту механічну коробку передач, і Ford Fiesta зможе порадувати вас відмінно налаштованим шасі, пропонуючи такий рівень задоволення та залучення у процес водіння, який рідко можна порівняти з суперниками. Багажник не є найбільшим у В-класі, але з об’ємом 311 літрів він відповідає конкурентам, а п’ятизірковий рейтинг безпеки Euro NCAP повинен принести додатковий спокій.


Не пропустіть