Топ-10 найбільш очікуваних автомобільних новинок 2023 року

В 2023 році з’явиться чимала когорта новинок. Ми в MMR.net.ua розповідаємо тут про найцікавіші з них. Автомобілі різноманітного плану – позашляховики, купе / кабріолети, мікроавтобуси, «чобітки» тощо – знайдеться на будь-який смак. Країни-виробники також відрізняються, хоча найпопулярніша, звісно, Японія. Слідом іде Німеччина. Ми відкинули усілякі люксові новинки, як-от Maserati GranCabrio за ціною від 200 тисяч євро, зосередившись на чомусь менш екзотичному. Читайте деталі далі.

Dacia Duster

Культовий бюджетний позашляховик румунського бренду незабаром отримає нове покоління. Відомо, що в основу нової генерації ляже платформа CMF-B концерну Renault, на якій базується Logan III покоління та інші сучасні моделі Дачія. Ось і Duster 2023 набуде у розмірах і досягатиме в довжину 4440 мм, що майже на 10 см більше, ніж у поточного покоління.

Незважаючи на багато змін, Dacia Duster збереже бюджетний цінник. За даними mmr.net.ua, базова комплектація коштуватиме 17 тисяч євро і використовуватиме 1,6-літровий бензиновий мотор потужністю 140 к.с. «Прайс» на гібридні варіанти буде вищим – від 25 000 євро.

Ford Courier

Ford Courier – це малий «пиріжок», що буде доступний як у вантажному, так і в цілковито пасажирському виконанні. Це модель розробки німецького підрозділу Ford, але випускатиметься вона на заводі в Румунії і буде призначена в першу чергу для ринку ЄС. «Каблучок» представили як у бензиновій версії, так і в електричному виконанні e-Tourneo. Ford Courier з ДВЗ стане прямим конкурентом Renault Express та FIAT Fiorino, тоді як елктро-версія відбиратиме хліб у більших «чобітків» – електричних Citroen Berlingo та Renault Kangoo.

У салоні Ford Courier на «торпедо» встановлені два дисплеї – цифровий щиток приладів та 12-дюймовий тачскрін мультимедіа. Базова комплектація включає камеру заднього виду, круїз-контроль, а також системи автоматичного гальмування, утримання у смузі та розпізнавання знаків.

Ford Tourneo Custom

Нова генерація німецького мікроавтобуса також вже не є секретом, офіційний дебют вже відбувся в Європі. У салоні з’явилися віртуальна панель приладів і великий 13-дюймовий тачскрин. Новий Ford Tourneo Custom доступний у виконанні на 8 і 9 місць, до того ж можливості трансформації салону розширені. Крісла стали легшими й тепер простіше рухаються по спеціальних рейках.

Опціонально для нового Ford Tourneo доступні панорамний дах, електропривід зсувних дверей, тризонний клімат-контроль, адаптивний круїз-контроль, камери кругового огляду й акустика Bang&Olufsen із 14 динаміками. Першим дебютував електромобіль Ford eTourneo Custom, який може буксирувати двотонний причіп і має запас ходу в 370 км. За інформацією mmr.net.ua зарядити електро-бус на 80% можна за 40 хв.

Lexus GX

Новий рамний великий позашляховик від  Lexus GX буде побудований на платформі TNGA-F, як і флагманський LX. Це оновлена модульна архітектура, яка також лежить в основі автомобілів Toyota: повнорозмірних позашляховиків Land Cruiser (300), Sequoia, а також пікапів Tundra і Tacoma.

Новий Lexus GX також буде розділяти з вищезгаданими моделями деякі силові установки, зокрема 3,5-літровий турбований бензиновий двигун V6 потужністю 415 к.с. і 650 Нм крутного моменту. У майбутньому Lexus GX отримає гібридну модифікацію. На ринку GX буде конкурувати з іншими рамними SUV, передусім з Mercedes-Benz G-Class, а також крупнішим Nissan Patrol.

Lexus LM

Японський мікроавтобус класу «люкс», яким є Lexus LM (Luxury Mover), став одним з чотирьох флагманів марки, разом з седаном LS, позашляховиком LX та купе / кабріолетом LC. Офіційний дебют LM для ринку Європи вже відбувся в Іспанії, проте у продажі новинка з’явиться лише згодом.

Що ж, це вже друге покоління моделі, але лише воно є унікальним для Lexus і стане глобальною моделлю. Новий LM у Європі буде доступний виключно у 250-сильній гібридній версії з повним приводом. Середня витрата палива становить 7,3 л/100 км. LM – не тільки найдорожчий Lexus сучасності, це ще й найдорожчий мікроавтобус у світі. Вартість базової версії в Європі стартує зі 125 000 євро, а чотиримісний ультра-люксовий варіант обійдеться щонайменше у 150 000 євро.

Mercedes-Benz CLE

Нова модель в лінійці марки – СLE – замінить собою купе та кабріолет С-Class. Це буде середньорозмірний 2-дверний автомобіль з рядними 4- та 6-циліндровими бензиновими двигунами. Навіть попри камуфляж Mercedes CLE здатен вразити своєю елегантністю та лоском, які стовідсотково вказують нам на приналежність моделі до бренду трипроменевої зірки.

Інтер’єр CLE отримає практично без змін від поточної генерації C-Class W206. Це означає великий дисплей портретної орієнтації, три круглих дефлектора на д ним, а також відсутність будь-якого важеля перемикання передач внизу. Як нам відомо, купе та кабріолет CLE отримають також спортивну модель CLE 53 AMG. Не виключені гібридні виконання.

MINI

Новий 3-дверний хетчбек MINI без перебільшення є найменшим автомобілем у даному списку mmr.net.ua. На старті продажів MINI Cooper п’ятого покоління запропонують у двох чисто електричних модифікаціях: Cooper E потужністю 184 к.с. та Cooper SE потужністю 218 к.с. Ємність встановленої у підлозі літій-іонної тягової батареї відповідно становитиме 40,7 кВт.год та 54,2 кВт.год. За попередньою інформацією, без підзарядки новий хетчбек В-класу проїжджатиме від 300 до 400 км, що вражає.

Зовнішній вигляд нового MINI є набагато чистішою еволюцією поточної генерації з переглянутим дизайном ліхтарів та фар. Салон матиме інший погляд на існуючу круглу інформаційно-розважальну систему, більш схожу на «плаваючий» планшет. Перші товарні автомобілі зійдуть із конвеєра в Німеччині у листопаді 2023 року.

Mitsubishi L200

Довгоочікуване шосте покоління всіма любимого середньорозмірного пікапу L200 (Triton) вже проходить останні випробування. Передсерійні прототипи не одноразово помічати на дорожніх тестах в Європі та не тільки. Японський пікап відомий у всьому світі як дуже надійна і якісна техніка, яка надає чудові можливості на бездоріжжі. Якщо комусь потрібен транспортний засіб для екстримальних умов експлуатації, то Mitsubishi L200 це саме той автомобіль.

Беззаперечно, що новий L200 буде більшим, ніж його старе покоління (5210 мм), тож можна сміливо орієнтуватися на довжину 5300-5400 мм. Також очікується, що у японської моделі розширять колію, що позитивно позначиться на прохідності. Певні питання викликає повний привід. Нині L200 оснащується двома типами трансмісії. Чи збережеться фірмова система 4х4 Super Select в новій генерації – питання відкрите. Сподіваємось, що так.

Nissan Patrol

Флагманський  повнорозмірний рамний позашляховик Nissan нового покоління отримає заводський індекс Y63. Цікаво, що його розробка ведеться паралельно зі створенням екстремальної модифікації поточного Patrol Y62 – Patrol Warrior. Щоправда, остання буде призначена насамперед для ринків Австралії та Нової Зеландії, де вона і доводиться наразі.

А от щодо нової генерації, Y63, то вона буде являти собою глибоко модернізоване поточне шасі (і кузов) Patrol. Під капотом очікується 3,0-літровий бензиновий турбодвигун. Також японський позашляховик матиме гібридну модифікацію із силовою установкою на базі безнаддувного мотора. Агрегату V8 для Nissan Patrol наступної генерації не буде – еко-норми надто суворі! Очікується, що нинішню 7-ступеневу АКПП замінить 9-швидкісна.

Nissan Z Nismo

Багато хто сприймає новий Nissan Z як доволі комфортний на ходу спорткар, у порівнянні з конкурентами від BMW, Subaru чи Mazda. Що ж, японці готують більш «злу» версію культової моделі під назвою Nissan Z Nismo. Потужність двигуна зарядженої версії поки невідома, але, ймовірно, її збільшать до 440-500 к.с. На стандартному Nissan Z 3,0-літровий V6 твін-турбо розвиває 400 к.с. і має крутний момент в 475 Нм.

Ззовні Z Nismo отримає унікальний обвіс на колісні диски. Крім того, не виключено, що частина кузовних панелей для цієї версії буде виготовлена із композитних матеріалів з метою зменшення маси спорткару. Як би там не було, купе поки що залишається єдиною імплементацією Z-ки: у кузові родстер ми актуальне покоління, скоріше за все, не побачимо.


Не пропустіть