Огляд нового кросовера Subaru Crosstrek, що дебютував в Україні: характеристики, особливості, вартість

Subaru Crosstrek 2023 року дебютує з оновленим дизайном та вдосконаленими технологіями, проте сама машина являє собою скоріше глибокий рестайлінг попередника – Subaru XV – аніж повністю нове покоління. Втім, відтепер про індекс «XV» можна забутись, бо маркетологи вирішили, що віднині для усіх ринків світу крос-хетчбек постачатиметься виключно як Subaru Crosstrek. Ми в MMR.net.ua сьогодні розповімо вам головні особливості японської новинки в контексті її офіційного дебюту в Україні.

Що таке Subaru Crostrek?

Subaru представила XV як самостійну модель у 2011 році. До того часу пригодницька крос-версія існувала під спільною назвою «Impreza XV».  У 2017 році світу була показана третя генерація XV / Impreza XV. А от четверте покоління (з дозволу сказати), про яке сьогодні піде мова, отримало повністю окрему назву – Crosstrek – хоча являє собою глибоко модернізовану версію попередника, а не нове покоління як таке. До речі, та ж назва «Крострек» раніше також використовувалася, проте тільки для певних окремих ринків. А тепер буде усюди.

Кузов та габарити

Цікавий факт: незважаючи на те, що майже усі панелі кузова були більшою чи меншою мірою змінені, модель зразка 2017 року упізнається миттєво. Все та ж сама силова структура кузова, ті самі вікна і незмінна колісна база у 2670 мм, що були раніше. Власне, хетчбек Subaru Impreza в ході зміни генерацій також запозичив схожий арсенал оновлень, тобто переважно стилістичні зміни.

Що стосується габаритів, то за даними mmr.net.ua новий Crosstrek має довжину 4480 мм, ширину 1800 мм та висоту 1580 мм. Ці цифри також майже ідентичні вихідному XV, за винятком довжини, яка подовжена на півтора сантиметри за рахунок інших бамперів.

Нове покоління Subaru Crosstrek (вгорі) порівняно з попередником XV (внизу)

Дах, стійки, вікна та пропорції залишилися без змін, хоча майже всі панелі кузова були перероблені для досягнення більш «свіжого» образу.

Дизайн

Передня частина має більшу шестикутну решітку, яка з’єднана з тоншими світлодіодними фарами, що в цілому виглядає дуже схожим на решту сучасного модельного ряду Subaru. Пластикова захисна накладка тепер займає більше місця на передньому бампері, посилюючи «пригодницький» вигляд у поєднанні з захисними накладками над колісними арками і порогами та яскраво вираженими рейлінгами на даху.

Профіль є еволюцією того самого кузова зі знайомою віконною лінією, мускулистими крилами та новим дизайном для 17- або 18-дюймових коліс. Ззаду дещо менші С-подібні світлодіодні задні ліхтарі по-новому інтегровані в кузов, а двері багажника та задній бампер мають більш рельєфну форму, ніж раніше. Подібним чином було збільшено пластикове покриття на задньому бампері, в якому розміщено захисну пластину у вигляді дифузора та відбивачі світла.

Салон та оснащення

Інтер’єр «припіднятого» хетчбека Subaru також зазнав еволюційних змін. Так, у «торпедо» було інтегровано великий 11,6-дюймовий сенсорний екран інформаційно-розважальної системи, який вже є на споріднених Subaru Impreza (хетчбек), Subaru WRX (седан) і Subaru Levorg (універсал). З очевидних мінусів –  відсутність блоку управління кліматичною установкою у вигляді фізичних кнопок. Тепер клімат-контроль вбудований у вертикальний сенсорний екран. Цікаво, що Subaru не додала цифрову панель приладів, зберігши натомість традиційний блок з аналоговими циферблатами і рідкокристалічним дисплеєм поміж ними.

Залежно від комплектації сидіння Subaru Crosstrek оббиті тканиною або шкірою зі срібною прострочкою. Нарешті, до бічних порогів і входу в багажник додано протиковзну та стійку до подряпин текстуру гірського мотиву. Об’єм самого вантажного відсіку Subaru дорівнює 315 л. Що стосується безпеки, то японці додали сюди останнє покоління своєї системи EyeSight з ширококутною монокулярною камерою та вдосконаленим програмним забезпеченням.

Техніка та характеристики

Як ми в mmr.net.ua вже згадували раніше, Crosstrek базується на оновленій версії модульної глобальної платформи Subaru , яка спочатку була представлена ​​в 2016 році. Покращення міцності конструкції за допомогою нових типів клею використовуються спільно з і спорідненими седаном WRX та універсалом Levorg для більшої жорсткості та кращої шумо- та віброізоляції.

Під капотом хетчбеків Crosstrek для українського ринку ми знаходимо знайомий 2,0-літровий опозитний силовий агрегат, який передає потужність на всі чотири колеса через безступеневу АКПП – «варіатор» Lineatronic CVT. Це той самий мотор, що установлювався на XV з 2017 року до сих пір. Більш сучасна версія цього ж двигуна, e-Boxer, з електронним стартером-генератором поки для нас не доступна.

Отож, витрати палива для Subaru Crosstrek в Україні становитимуть 6 л/100 км в трасовому режимі їзди та 9.4 літра на кожну «сотню» пробігу в умовах міста. Відповідно, у змішаному циклі ми отримуємо значення 7.2 л/100 км. Хтось скаже, що це надто багато як для компактного хечтбека, проте не забуваймо – тут використовується фірмова система симетричного повного приводу Subaru. Певний надлишок витрат бензину компенсується впевненістю у русі в складних експлуатаційних умовах, чи це буде зима, чи навіть певне бездоріжжя. Адже налаштування повного приводу тут дуже розумні, що, в купі з високим кліренсом – 22 см – дає змогу проходити напрочуд не легкі ділянки офф-роуду.

Розгін 0-100 км/год для Subaru Crosstrek займе 10.4 с, а максимальна швидкість дорівнює 194 км/год. Що ж, не спорткар, але для впевненої експлуатації вистачає. Тим паче, що тут встановлена безступенева АКПП (варіатор) – не найпрудкіша система в автомобільній індустрії.

Комплектації та ціни

На даний момент Subaru Crosstrek доступний в Україні у двох комплектаціях – Active та Premium. Вони відрізняються оснащенням та додатковими опціями. Чи буде в подальшому до нас імпортуватися «брутальне» виконання Crosstrek Wilderness – допоки не відомо.

Комплектація Premium пропонує шкіряний салон, люк з електроприводом, електрорегулювання сидіння водія, LED фари, підігрів керма, систему кругового огляду, автоматичне керування дальнім світлом і систему автоматичного підрулювання. Доступніше виконання Active комплектується 17-дюймовими колісними дисками, тоді як для комплектації Premium передбачено 18-дюймові «катки».

За даними mmr.net.ua комплектація Active доступна в Україні за ціною від 1 336 600 грн (€34 000). За топове виконання Premium доведеться заплатити аж 1 500 600 грн (€38 000).


Не пропустіть