Найдешевші нові автомобілі у світі: короткий огляд цін у Європі, США, Японії

Ми в MMR.net.ua вирішили пройтися по планеті і проаналізувати глобальний ринок з такою метою: які сьогодні у 2023 році найдешевші нові машини з автосалону можна придбати в тій чи іншій країні. Попри намагання бути короткими, цікавої інформації все одно вистачило, тож запасайтеся чаєм і читайте далі наш репортаж, яким ми, певна річ, розпочали з самої, рідної, України.

Україна

  • Марка, модель: MG 5;
  • Країна бренду: Китай;
  • Клас: компактний  (С-клас);
  • Ціна від: 556 000 грн.

Формально в Україні є ще дешевші транспортні засоби китайського виробництва, але звісно що їх включати до підбірки ніхто не буде. Щодо MG – це компанія-виняток, зі зрозумілих причин. По-перше, сам бренд все-таки англо-китайський, по-друге – це дійсно якісні машини, які зарекомендували себе з кращого боку по всьому світу, в т.ч. в Європі, про що свідчить статистика продажів. Седан MG 5 пропонується в Україні навіть дешевше за нижчі класом моделі Citroen – C3 і C-Elysee чи Skoda – Fabia. Його вартість у перерахунку становить від 13 800 євро!

Це 4-дверний седан С-сегменту, який має здоровенний багажник (512 л), просторий салон на 5 чоловік та щедрий оберемок стандартного оснащення (для України), серед якого камера заднього огляду з парктроніком, додатки Apple CarPlay & Android Auto, шкіряний мультируль, електросклопідйомники по колу та інші функції. Двигун і трансмісія при цьому консервативні, зате надійні: це 1.5-літровий бензиновий мотор (114 к.с.) та 5-ступенева механічна коробка передач. Паливна економічність MG 5 становить 6.8 л/100 км у змішаному циклі. Гарантія для седана в Україні – 5 років / 150 000 км.

Європейський Союз

  • Марка, модель: Dacia Sandero;
  • Країна бренду: Румунія (ЄС);
  • Клас: малий (В-клас);
  • Ціна від: €12 000.

Скромний, але напрочуд успішний! Так, хетчбек Dacia Sandero став найбільш продаваним новим автомобілем у Європі (ЄС + 4). Але разом з тим він є і найдешевшим в Євросоюзі – в середньому всього лиш від 12 000 євро, будучи громадянином ЄС, ви могли б купити собі такий. Залежно від конкретної країни (наприклад, Франція, Італія, Німеччина тощо), ціна може відрізнятися на пару сотень євро, проте так чи інакше це є найдоступнішою опцією серед усього багатого європейського ринку нових автомобілів.

Отже, яким буде цей невеличкий хетч? Що ж, в салоні – доволі спартанська обстановка – всюди лише чорний пластик, ручне регулюванні дзеркал заднього виду, ручні задні склопідіймачі («весла»), немає навіть простого радіо чи кондиціонеру – лише ніша з кришкою! Зате якість матеріалів і зборки не розчаровує – просто, але зносостійко. Мотор буде бензиновий, 3-циліндровий 1.0 (65 к.с.), а КПП – 5-ступенева «механіка».  Середні витрати пального – 5.3 л/100 км.

Великобританія

  • Марка, модель: Kia Picanto;
  • Країна бренду: Корея;
  • Клас: мікро (А-клас);
  • Ціна від: £13 600.

Цікаво, але британському споживачеві купити ту саму Dacia Sandero буде на декілька сотень фунтів дорожче, ніж корейський сітікар Kia Picanto, хоча європейцям по другий бік Ла-Маншу чи Північного моря виходить все навпаки. Хай там як, але в перерахунку базова ціна на маленький Кіа в Туманному Альбіоні становить 15 700 євро. За ці гроші англійцям пропонується бензиновий 3-циліндровий двигун 1.0 (67 к.с.) та 5-ступенева механічна трансмісія. Такий Picanto витрачає бензину в об’ємі 4.2 л/100 км у змішаному циклі.

Важливо уточнити, що у цій комплектації сітікар Kia Picanto буде тільки в 4-місній специфікації. Ще один забавний нюанс – базовим кольором для хетчбека в Англії є яскравий жовтий з веселою назвою Honey Bee (солодка бджілка). За будь-який інший треба буде доплатити 270-575 англійських фунтів стерлінгів, хоча зазвичай базовою фарбою є саме біла емаль. В салоні такого Kia вас порадує наявність передніх електросклопідйомників, радіо, двох підстаканників та кондиціонеру.

Сполучені Штати Америки

  • Марка, модель: Nissan Versa;
  • Країна бренду: Японія;
  • Клас: малий (В-клас);
  • Ціна від: $16 300.

В Сполучених Штатах Америки для того, щоби стати власником нового автомобіля з автосалону, в перерахунку з доларів США, прийдеться заплатити щонайменше 15 370 євро. Саме стільки коштує базова комплектація малого седана Nissan Versa. За ці гроші ви отримаєте дуже щедре стандартне обладнання, як-от електросклопідйомники по колу (водійський – з автоматичним режимом), електрорегулювання дзеркал, кондиціонер, мультируль, мультимедійна система з сенсорним екраном і камерою заднього огляду і аж 8 подушок безпеки!

Японський седан В-класу в базовій комплектації пропонується для американців з «чесним» 1.6-літровим бензиновим мотором (125 к.с.) і 5-ступеневою механічною коробкою передач. Витрати палива для цього 4-дверного Nissan становлять 7.7 л/100 км у змішаному циклі. Окрім «механіки», за додаткові 1600 американських доларів можна придбати аналогічну двопедальну Versa з безступеневою АКПП (варіатор). Інших силових установок для Nissan Versa в США та Північній Америці в цілому – не передбачено.

Канада

  • Марка, модель: Kia Rio;
  • Країна бренду: Корея;
  • Клас: малий (В-клас);
  • Ціна від: C$19 900.

За щедрістю базової комплектації найдешевший автомобіль в Канаді може потягатися з таким зі сусідніх США, хоча коштує менше. Мова про хетчбек В-класу Kia Rio, вартість якого в перерахунку з канадських доларів становить 13 700 євро. Раніше канадському споживачеві Rio пропонувався в обидвох своїх кузовах – як 4-дверний седан і 5-дверний хетчбек. Але сьогодні, нажаль, триоб’ємний варіант в цій країні не продається, тож честь найдоступнішого авто хетч відстоює самотужки.

Силова установка надійна і перевірена часом: це 1.6-літровий бензиновий двигун (120 к.с.), що спряжений з 6-ступеневою «механікою». Витрата палива дорівнює 6.9 л/100 км у змішаному циклі. Оснащення «канадського» Kia Rio в стандартній комплектації дійсно хороше: 6 подушок безпеки, сенсорний дисплей мультимедійної системи з камерою заднього виду, Apple CarPlay & Android Auto, круїз-контроль, безключовий доступ, електросклопідйомники усіх дверей, кондиціонер і, оскільки це Канада – підігрів передніх сидінь та дзеркал заднього виду.

Австралія

  • Марка, модель: Kia Picanto;
  • Країна бренду: Корея;
  • Клас: мікро (А-клас);
  • Ціна від: A$16 200.

Австралійський автомобільний ринок дуже багатий та різноманітний: тут продається все, від крихітних сітікарів до повнорозмірних пікапів! Власне, найдоступнішою новою машиною в Австралії, як і у Великій Британії, є якраз корейський мікро хетчбек, Kia Picanto. Його вартість в базовій комплектації в перерахунку з австралійських доларів становить лише 9 800 євро! Це значно менше, ніж потрібно заплатити у Сполученому Королівстві, хоча базовий «австралійський» Picanto дещо відрізняється від базового «англійського».

Але хто сказав, що в гіршу сторону? По-перше, в країні-континенті хетчбек Kia є завжди 5-місним, хоча б номінально. По-друге, мотор тут інший, потужніший  – це буде 1.3-літровий бензиновий агрегат (84 к.с.). Трансмісія механічна, на 5 передач. Середні витрати бензину такого Picanto становлять 5.0 л/100 км. Наявність скромнішого 3-циліндрового двигуна на модифікаціях моделі для ринку Англії пояснюється тамтешніми спільними з ЄС суттєво жорсткішими екологічними вимогами. Хай там як, вже в «базі» австралійці отримають на своїх Kia Picanto багатше оснащення: мультимедійна система з камерою заднього виду і Apple CarPlay & Android Auto, безключовий доступ, електросклопідйомники по колу, кондиціонер та інше.

Нова Зеландія

  • Марка, модель: MG 3;
  • Країна бренду: Китай ;
  • Клас: малий (В-клас);
  • Ціна від: NZ$20 400.

Ох і занесло нас, аж на сам початок світу, в Нову Зеландію! Отож, в країні Володаря перстнів найдоступніша машина «з салону» належить до В-класу, це 5-дверний хетчбек MG 3, що коштує тут в перерахунку з новозеландських доларів лиш 11 500 євро. Під капотом цього автомобіля покупець у Новій Зеландії знайде бензиновий двигун 1.5 (111 к.с.), який працюватиме в парі з 4-ступеневим «автоматом» японського виробництва Aisin (гідротрансформатор). Архаїчно, але довговічно. Витрата палива MG 3 дорівнює 6.7 л/100 км в змішаному циклі.

Оснащення «трійки» заткне за пояс будь-яку іншу машину в даній підбірці: електросклопідйомники по колу (водійський автоматичний), електрорегулювання дзеркал, 6 подушок безпеки, шкіряний мультируль, мультимедійна система з сенсорним екраном і Apple CarPlay & Android Auto, камера заднього виду, легкосплавні диски R15 та інше. Мало цього букету стандартних функцій, так ще й ультра-гарантія від MG для ринку Нової Зеландії – 7 років / без обмеження пробігу – от і виходить, що MG 3 має не лише найнижчу ціну, але і непереможне співвідношення ціна / якість там.

Японія

  • Марка, модель: Daihatsu Mira;
  • Країна бренду: Японія;
  • Клас: мікро (JDM);
  • Ціна від: ¥860 000.

Завершимо цей екскурс без перебільшення найцікавішою і найвидатнішою азійською державою, третьою за об’ємом економікою світу після США та Китаю (не рахуючи ЄС), Країною вранішнього сонця – Японією. Дивовижна і потужна промисловість цієї високорозвиненої держави на самому сході Азії широко відома у всьому світі своїми масштабами і якістю продукції, з передовими технологіями практично в будь-які галузі. Проте існує ще така річ, як японський домашній ринок – Japanice Domestic Market. Це специфічний термін, який зокрема поширений в автомобільній промисловості і позначає особливі, специфічні, ексклюзивні чи інші моделі або модифікації, які призначені виключно для внутрішнього ринку – тобто японського споживача.

Слід зазначити, що об’єми японського авторинку величезні і продається там дуже багато чого. І до речі, унікальна в світі практика – ТОП-10 найпопулярніших автомобільних брендів країни – усі без винятку є місцевими, відповідно японськими компаніями. Отож, найдешевше нове авто, яке можна купити в Японії, це кей-кар Daihatsu Mira – в перерахунку його початкова вартість становить лише 5 440 євро. От що значить, по-справжньому доступне авто, тим паче з японською оплатою праці! Його рухає 0.6-літровий 3-циліндровий бензиновий мотор у зв’язці з безступеневою автоматичною КПП (варіатор). Середня витрата палива становить 4 л/100 км. І попри простий дизайн і бюджетну суть, зроблений цей Daihatsu з якісних матеріалів і надійно служитиме власникові протягом довгих років. Зрештою, материнською компанією є не хто інший, як сама Toyota.


Не пропустіть