Експерт пояснив, чому подорожчав автогаз

Від початку березня автогаз подорожчав на 2 грн/л. Це пов’язано зі скороченням поставок в Україну і зростанням вартості палива на кордоні, розповів gazeta.ua аналітик консалтингової групи “А-95” Артем Куюн.

“Істотно на вартість автогазу не вплине плановий ремонт в квітні газопереробного білоруського заводу. Трейдери знали про нього заздалегідь. Ціна може вирости через сезонність. Взимку попит на пальне низький. Споживання зростає навесні-влітку. Ринок реагує на це подорожчанням”, – пояснює аналітик.

За його словами, раніше ціна була заниженою. У січні, на початку лютого автогаз коштував 10-10,50 грн/л. А повинен був – 12-12,55. Незабаром паливо може подорожчати до 13,70-14 грн/л.

В Україні автогаз завозять з Казахстану і Білорусі. Частка вітчизняного – 23-27%.

“На вартість будь-якого пального впливають збалансованість попиту і пропозиції на ринку, закупівельні ціни і курс валют. Поки передумов до здешевлення автогазу немає. З бензином і дизпаливом ситуація стабільна. Протягом останніх місяців середня ціна взагалі не змінилася. Дизель продають по 28,33 гривні за літр. Бензин марки А-95 – 28,44. Правда реальна ціна менша мінімум на 50 копійок. Враховуються різні знижки, акції, карти лояльності”, – резюмує Артем Куюн.

Джерело avtovod.com.ua

Не пропустіть