Новий начальник митниці України розповів, що буде з “євробляхами”

З “євробляхами” Нефьодов категоричний – нелегальних нерозмитнених автомобілів в Україні не повинно бути.

У Мережі з’явився цікавий коментар нового глави митниці Максима Нефьодова з приводу “євроблях”. Своїм баченням ситуації він поділився в інтерв’ю thepage.

Нагадаємо, що саме Нефьодов відповідальний за запуск електронної системи держзакупівель ProZorro, тому його призначення на пост керівника створило багато очікувань щодо прозорого майбутнього цієї структури.

Насамперед Нефьодов пояснив, що б/у автомобілі в Європі дешеві через те, що там дуже дорого обходиться володіння старими машинами. Іншими словами, в Європі в бюджет платять за користування машиною, в той час, як у нас – за володіння нею.

“У нас така система оподаткування: ми накладаємо не володіння машиною, а машину. По-перше, машину легко обкласти. По-друге, якщо, наприклад, збільшити акциз на бензин, як в Європі, то це вдарить по вартості хліба і молока. Машини у нас асоціюється з багатством. Багатьох типу не шкода, давайте з них візьмемо по повній”, – говорить Нефьодов.

Проте, глава митниці за більш доступні ціни на розмитнення. Але, в розумних межах – щоб бюджет залишався збалансованим і були продумані всі інші побічні моменти, такі, як перевантаження центрів міст.

“Тільки це можливо, щоб бюджет залишався збалансованим. Тоді витрати треба теж знижувати. Але треба розуміти, що якщо ми це дозволяємо, то повинні ще додатково подумати над речами, які роблять всі великі міста світу, щоб обмежити кількість машин в центрі. Наприклад, різко збільшити вартість паркування в історичних центрах, або, як у Китаї, дозволяти проїзд по парних днях машинам з парними номерами, по непарних з непарними”.

А ось з “євробляхами” Нефьодов категоричний – нелегальних нерозмитнених автомобілів в Україні не повинно бути.

“Точно не повинно бути машин на іноземній реєстрації, які їздять в Україні роками. Але повинна бути можливість поставити таке авто на українську реєстрацію за нормальною ціною, в залежності від машини. І щоб це не суперечило угоді про асоціацію. У нас є обов’язки по екології. А так я за те, щоб українці купували дешеві автомобілі, телефони і одяг”.