Власникам мікроавтобусів повідомили важливий нюанс

Особливості проходження техогляду викликають питання. Сьогодні ТО проходять лише вантажні та пасажирські транспортні засоби масою понад 3 500 кг. Але іноді патрульна поліція може зіграти на незнанні водія мікроавтобуса і виписати штраф.

Як повідомляють юристи «Дорожній авдокат», вантажопасажирський автомобіль категорії «В» не повинен проходити техогляд.

«Згідно зі статтею 35 Закону України «Про дорожній рух», обов’язковому технічному контролю не підлягають, зокрема, легкові автомобілі всіх типів, марок і моделей, за умови, якщо ці транспортні засоби не використовується з метою отримання прибутку. Згідно ДСТУ 3649-97 транспортні засоби вагою до 3500 кг і кількістю сидячих місць, крім сидіння водія, не більше восьми відносяться лише до категорії «В», тобто до легкових автомобілів», – зазначають адвокати.

Так що автомобілі типу «Вантажопассажирскі-В» з кількістю місць для сидіння не більш як дев’ять, які за своєю конструкцією та обладнанням призначені для перевезення пасажирів та їхнього багажу із забезпеченням необхідного комфорту та безпеки, є не вантажними автомобілями, а легковий. Проходження техогляду для них необов’язково, але лише в разі, коли машина не використовується в таксі або для перевезення пасажирів з метою отримання прибутку.

Тому незаконним буде штраф, виписаний за ч.3 ст.121 КУпАП. У ній говориться, що керування водієм транспортним засобом, підлягає обов’язковому технічному контролю, але своєчасно його не пройшов, є підставою для накладення штрафу в розмірі 340 грн. При повторному протягом року порушенні водія можуть позбавити водійського посвідчення від 3-х до 6-ти місяців.


Не пропустіть