На базі МАЗ зробили перший автомобіль швидкої допомоги (Фото)

Як стало відомо SpecMachinery.com.ua, новинку створили спільно фахівці «Брестмаш» та «МАЗ-Купава».

ТОВ «Завод автомобільних причепів і кузовів «МАЗ-Купава» випустив перший дослідний автомобіль, призначений для використання службами швидкої медичної допомоги. Він базується на пасажирському шасі МАЗ 281040 виробництва ВАТ «Брестмаш». На «МАЗ-Купаві» мікроавтобус був переобладнаний в автомобіль швидкої медичної допомоги класу «В» і отримав індекс 293170. Таким чином, кооперація двох підприємств холдингу «БЕЛАВТОМАЗ» – «Брестмаш» та «МАЗ-Купава» – дозволила створити першу карету швидкої допомоги з емблемою Мінського автозаводу на кузові.

Автомобіль був вперше представлений на одній з недавніх виставок техніки «МАЗ» біля будівлі заводоуправління головного підприємства холдингу. Розробка КД і підготовка виробництва машини швидкої допомоги зайняли близько шести місяців. Конструктори «МАЗ-Купава» консультувалися з медичними службами міста Мінська, з’ясовували всі нюанси роботи такої техніки. В результаті до середини липня поточного року був зібраний дослідний зразок.

Салон мікроавтобуса був повністю переобладнаний. У центральній частині кузова розташовується приймальний пристрій з візком-гойдалкою. Встановлено три поворотних крісла для лікарів швидкої медичної допомоги. Підлокітники і сидіння при необхідності складаються для економії робочого простору. По лівій стороні встановлений стелаж з антресолями для зберігання і транспортування медичного майна. У нижній частині стелажа розташовуються: автономний повітряний дизельний обігрівач потужністю 4 кВт, що працює незалежно від системи опалення базового автомобіля; залежний рідинний обігрівач, інтегрований в систему охолодження двигуна; додаткова АКБ ємністю 100 А-год; перетворювач напруги 220 VAC-12DC з функцією автоматичної підзарядки акумуляторів; перетворювач напруги, 12DC-220VAC з вихідною номінальною потужністю 2 кВт. У стійках стелажа вбудовані дві розетки на 12В і ще дві на 220В.

В автомобілі додатково встановлені: система кисневої розводки з уніфікованими роз’ємами, редукторами і двома кисневими балонами; протитуманні фари; система кронштейнів для проведення внутрішньовенних інфузій; передпусковий підігрівач двигуна.

На даху швидкої допомоги розміщені два проблискових маячка синього кольору. Машина оснащена світлозвуковою сигналізацією з гучномовного системою (мікрофон знаходиться в кабіні водія). Там же встановлено додаткове гніздо прикурювача для живлення медичного обладнання. У комплектацію також входять: переносний світлодіодний ліхтар акумуляторного типу з можливістю зарядки від бортової мережі автомобіля (пошукова фара) та бортовий ввід з електричним кабелем для підключення до електромережі 220В під час стоянки (живлення медичної апаратури, підзарядка АКБ). При підключенні електромережі автомобіля до зовнішнього джерела живлення 220В спрацьовує система блокування запуску двигуна.