Tesla становить загрозу для існування Volkswagen

Загрози, які Герберт Дисс бачив для великих діючих автовиробників незабаром після того, як він очолив Volkswagen Group, виникають, як і передбачалося, – тільки швидше і більш драматично.

В інтерв’ю журналу Autonews Europe топ-менеджер сказав, що додаткове зниження витрат і більш швидкий розвиток німецького промислового гіганта життєво важливі для того, щоб протистояти новим конкурентам з домінуючою фінансовою потужністю. Герберт Дисс розмірковував не тільки про спроби йти в ногу з Tesla, але і про ризик того, що Apple вийде на автомобільну арену, ставши могутнім конкурентом з майже необмеженими ресурсами.

«Не дивлячись на всі зусилля, ми зараз знаходимося в більш складній ситуації, ніж в 2018 році, коли я вступив на посаду», – сказав Дисс. «Що дійсно змінилося – і чого я не очікував настільки, – так це погляд на ринки капіталу в нашій галузі».
За майже 2,5 роки, що минули з того часу, як Дисс сказав інвесторам, що VW необхідно прагнути до зростання вартості акцій до рівня Apple, Amazon і Google, щоб проіснувати ще два десятиліття, розрив тільки збільшився. Ілон Маск випередив його, домігшись ринкової капіталізації Tesla майже в 700 мільярдів доларів, в результаті чого компанія коштує більше, ніж шість наступних найдорожчих автовиробників разом узятих.

А вартість компанії безпосередньо впливає на її подальші успіхи. Так, за один тиждень минулого місяця Tesla і китайські виробники електромобілів Nio і XPeng залучили капітал на суму 9,7 млрд доларів за рахунок продажу акцій. 5 мільярдів доларів, залучені Tesla, були еквівалентні приблизно половині річного чистого грошового потоку VW.

Німецький же концерн продав 8,31 мільйона автомобілів до кінця листопада минулого року, що перевершує річні поставки Tesla, що склали майже 500 тис. автомобілів. Але здатність Tesla підтримувати прибуток протягом п’яти кварталів поспіль після декількох років втрат викликала ентузіазм інвесторів як щодо її бізнесу, так і по відношенню до тих, хто намагається повторити його успіх.


Не пропустіть