На українських заправках може з’явитися новий вид палива

Кабінет міністрів може зобов’язати українських заправників розбавляти бензин біопаливом. Однак заправники вже б’ють на сполох.

Про це повідомляє «Хвиля» з посиланням на UBR.

Вміст біоетанолу в пальному повинна буде становити не менше 5% вже з травня 2022 року. Дизельного палива дана норма поки ніяк не торкнеться.

Як зауважив в.о. голови Держенергоефективності Костянтин Гура, головна мета цієї ініціативи – створення законодавчого механізму для розвитку конкурентного ринку і використання біоетанолу та біокомпонентів на транспорті в Україні.

За його словами, цей законопроект є важливим з наступних причин:

– в 2020 році Україна виплатила $ 3,8 млрд за імпорт нафти і нафтопродуктів;
– нафтопродукти займають перше місце в товарній структурі імпорту України;
– загальні виробничі потужності ДП «Укрспирт» складають близько 110 тис. тонн біоетанолу в рік, які на сьогодні незадіяні.

Разом з тим експерти поки досить скептично поставилися до прийнятого документу.

«Пропонується звільнити авто з Е85 (етанольна паливна суміш – ред.) Від податків? Якщо немає, то слабо віриться в створення споживача масового. А без нього не буде і ринку біоетанолу», – висловив свою позицію економіст, експерт з енергоефективності Ігор Черкашин.

У свою чергу виконавчий директор Асоціації «Укрбіоетанол» Тарас Ніколаєнко помітив, що наступним кроком має стати обов’язкове додавання біокомпонентів і в дизельне паливо.

«Для України цей закон створює внутрішній ринок лише 75 тис. т., бо компроміс з трейдерами виявився в поетапності та лише 5% об’ємних», – додав експерт.

Самі заправники, м’яко кажучи, від обов’язку «розбавляти» пальне не в захваті. Як відзначили в Нафтогазовій асоціації України (НАУ), вартість біоетанолу значно дорожче бензину, а значить, це виллється в підвищення цін на паливо для споживачів.

«Чесні і законослухняні компанії, що працюють на паливному ринку, будуть нести істотні фінансові втрати в порівнянні з тіньовиками. Для вирішення цієї проблеми потрібно вичистити ринок від нелегальної частини», – кажуть в НАУ. Тут також додають, що для впровадження подібних новацій необхідно близько двох років.


Не пропустіть