Tesla Model 3 стала європейським бестселером (Фото)

Агентство JATO Dynamics оприлюднило зведений рейтинг автомобілів, що продаються на європейському ринку. Він виявився сенсаційним, адже перше місце вперше зайняв електромобіль, і вперше у сучасній історії це імпортна модель! Європейським бестселером у вересні стала Tesla Model 3 з результатом 24 591 екземпляр. На другому місці – Renault Clio (18264 машини за місяць), а бронзу взяв хетчбек Dacia Sandero (17988), який був лідером у липні та серпні. Багаторічний бестселер Volkswagen Golf опинився лише на четвертому місці: 17 507 машин у вересні.

При цьому в статистиці за три квартали (січень-вересень) Golf поки що лідирує з результатом 176 тисяч машин, а Tesla Model 3 не потрапила навіть до десятки. Наприклад, у липні, згідно з офіційною статистикою, на європейському ринку було продано лише 649 трійок, а в серпні — 7827 штук. Не виключено, що Tesla якось грає зі статистикою, але, як нам вдалося з’ясувати, причина таких стрибків інша. Справа в тому, що суховантаж із Теслами відправляється з Сан-Франциско до бельгійського порту Зебрюгге лише раз на квартал. Але до кінця цього року компанія запустить локальний завод Gigafactory Berlin і проблем із постачанням стане менше.

Агентство JATO Dynamics опублікувало інші цікаві викладки. Наприклад, продано 221500 електромобілів і гібридів, що підзаряджаються (23% ринку), тоді як дизельних машин реалізовано лише 167 тисяч (17% попиту). Лише рік тому ці частки ринку становили 12% і 27% відповідно, а сегмент бензинових машин скоротився з 59% до 57%. Різноманітні кросовери у вересні зайняли 46,5% європейського ринку.


Не пропустіть