Українців попереджають про наслідки помилок при сплаті штрафів

Ситуації, коли сплата штрафів за порушення ПДР здійснюється з помилкою, приводять до небажаних наслідків, попереджає портал «Я і закон». Найчастіше помилкою є не зазначення номера постанови про накладення штрафу або номера виконавчого провадження у призначенні платежу.

У таких випадках кошти хоча й потрапляють до державного бюджету, однак, не використовуються для погашення саме конкретного штрафу і залишаються «замороженими». Як наслідок, такий штраф розцінюється державними органами як несплачений.

Існує щонайменше три способи уникнути цього:

  1. Сплачувати через касу банку або самостійно через систему інтернет-банкінгу / мобільний додаток банку, з обов’язковим зазначенням номера постанови про накладення штрафу. Але обираючи цей варіант, слід бути уважними та перевіряти правильність реквізитів, даних платника та призначення платежу, навіть якщо квитанцію формує касир банку.
  2. Сплачувати через електронний кабінет водія. Для входу в кабінет потрібно авторизуватися через електронний підпис, або BankID, або MobileID.
  3. Через Opendatabot, за допомогою якого можна не тільки сплатити штраф, а й безкоштовно підписатися та отримувати щотижня сповіщення про нові штрафи за порушення ПДР. Для цього потрібно лише ввести податковий номер та номер авто. Це найбільш простий спосіб, оскільки не потрібно авторизуватися або перевіряти призначення платежу. Крім того, штраф у боті сплачується з одночасним повідомленням МВС про факт оплати, що прискорює його погашення.

Якщо ви таки помилилися при сплаті штрафів, для виправлення ситуації доведеться звертатися до органів МВС, Казначейства, державної виконавчої служби.

Джерело Я і закон

Не пропустіть