На українських заправках може з’явитися американське пальне

У червні польські компанії збільшили обсяги імпорту дизельного пального через балтійські порти.

Про це свідчать дані Консалтингової групи «А-95». Збільшення постачань було зумовлено потребою поповнення запасів, а також зростанням попиту на продукт із боку українських компаній. Минулого місяця відвантаження дизпального з Польщі в Україну зросли на 16% — до 134 тис. тонн.

Як стало відомо, в червні на термінал у Щецині прибув танкер, який привіз 38 тис. тонн продукту з Valero Port Arthur Refinery із США. Надходження великої кількості американського продукту в Польщу позначилося на структурі постачань в Україну. Так, минулого місяця українські компанії імпортували 24,3 тис. тонн дизельного пального, це на 63% більше порівняно з травнем, зазначають експерти.

У першому півріччі обсяги постачань дизпального й газойлю в польські порти склали 2,44 млн тонн, це на 12% більше порівняно з аналогічним періодом торік. Зростання обсягів перевалки зумовлено збільшенням попиту на нафтопродукти з боку українських компаній. Наразі Польща — один із найбільших постачальників дизельного пального і скрапленого газу в Україну.

Нагадаємо, з 1 липня повернувся податок на додану вартість (ПДВ) на пальне обсягом 20%, який діяв до повномасштабного вторгнення. Також почали діяти колишні ставки акцизів, зокрема на бензин — 213,5€/1000 літрів, на ДП — 139,5€/1000 літрів.

Джерело enkorr.ua

Не пропустіть