Експерти розповіли, чому штраф за їзду без світла вдень незаконний

Згідно Правил дорожнього руху передбачає, що з 1 жовтня по 1 травня на всіх механічних транспортних засобах поза населеними пунктами повинні бути ввімкнені денні ходові вогні, а в разі їх відсутності в конструкції транспортного засобу — ближнє світло фар.

У випадку її не виконання це буде дійсно порушенням вимог ПДР, що надасть правоохоронцям як мінімум підставу для того, щоб зупинити автомобіль і перевірити наявні документи на право керувати і користуватися транспортним засобом.

«Однак накласти штраф поліцейські не мають права. Стаття 122 кодексу передбачає відповідальність за порушення правил користування зовнішніми освітлювальними приладами або попереджувальними сигналами при початку руху чи зміні його напрямку», – кажуть в юридичній компанії «Дорожній Адвокат».

За словами правозахисників, рух без увімкнених фар буде порушенням, але відповідальність за це порушення настає згідно статті 125 Кодексу про адміністративні правопорушення, як за «інші порушення правил дорожнього руху» і тягне за собою лише попередження.

Джерело Дорожній Адвокат

Не пропустіть