Експерти розповіли, як не отримати штраф за вимушену зупинку в забороненому місці

Кожен водій може зіткнутися з ситуацією, коли вимушена зупинка транспортного засобу стає невідворотною через непередбачені обставини. Зокрема такі як технічна несправність автомобіля чи погіршення стану здоров’я. Часто такі ситуації виникають у місцях, де зупинка заборонена правилами дорожнього руху, ставлячи водія перед ризиком отримання штрафу.

Відповідно до п.15.9 ПДР зупинка забороняється, зокрема, на пішохідних переходах і ближче 10 м від них з обох боків, на перехрестях та ближче 10 м від краю перехрещуваної проїзної частини за відсутності на них пішохідного переходу, ближче 30 м від посадкових майданчиків для зупинки маршрутних транспортних засобів, ближче 10 м від позначеного місця виконання дорожніх робіт і в зоні їх виконання, ближче 10 м від виїздів з прилеглих територій і безпосередньо в місці виїзду тощо.

Відповідно до положень ч.1 ст.122 КУпАП порушення правил зупинки передбачає накладення штрафу в розмірі 340 грн. Прямої повторності у вигляді застосування жорсткіших заходів впливу це правопорушення немає. Однак можуть бути застосовані непрямі наслідки у вигляді не видачі «тимчасового» посвідчення водія при наявності 3-х порушень. А також водій буде вважатись таким, що притягувався до адміністративної відповідальності.

У разі вимушеної зупинки в забороненому місці водій повинен вжити всіх заходів, щоб прибрати транспортний засіб. Конкретні часові рамки законом не передбачено, це все в залежності від фактичних обставин. Тому і звинуватити водія у тому, що він не зробив це протягом якихось часових рамок, не можна. Якщо ж прибрати автомобіль не можливо з різних причин, то водій повинен позначити автомобіль увімкненням аварійної світлової сигналізації. Цей порядок дій передбачено п.9.9.а та п.15.14 ПДР.

У разі вимушеної зупинки й відсутності можливості прибрати автомобіль, обов’язково увімкніть аварійну світлову сигналізацію. Сама «аварійка» є підтвердженням вимушеної зупинки. У разі звернення працівника поліції, повідомте йому про факт вимушеної зупинки та причини несправності автомобіля чи незадовільного стану здоров’я. У випадку наполягання інспектора на наявності порушень правил зупинки, доведіть йому до відома норми п.1.10, п9.9.а та п.15.14 ПДР. За необхідності опишіть це у письмових поясненнях. Ця послідовність дій із посиланням на вказані норми закону допоможе уникнути незаконного штрафу.

Джерело Дорожній Адвокат

Не пропустіть